programy
kategorie

Bakterie E.coli na sklepowym drobiu zwiększają ryzyko infekcji dróg moczowych

Szczep E. coli ST131 odpowiadający za infekcję dróg moczowych może być w drobiu, znajdującym się w sklepach. Naukowcy z USA prowadzili badania na podstawie 1752 próbek krwi i moczu u osób hospitalizowanych. Przeanalizowano też 2452 próbki mięsa dostępnego w sklepach. Wśród ludzi odsetek zakażonych E.coli wyniósł 72 proc., a w mięsie aż 80 proc. Produkty drobiowe są więc poważnym nośnikiem pałeczek okrężnicy. Dopóki E.coli znajduje się tylko w jelicie, nie zagraża naszemu zdrowiu. Kiedy jednak dostanie się w inne miejsca, może wywoływać poważne choroby.

29-08-2018
0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)