Bataty, czyli słodkie ziemniaki są coraz bardziej dostępne. I dobrze, bo zawierają cennych składników odżywczych. Pochodzą z Ameryki Środkowej. Bataty występują w około 400 odmianach, różniących się kolorem skórki i miąższu. Jeśli miąższ jest czerwony, znaczy to, że znajdziemy w nim dużo likopenu, który chroni przed rakiem i chorobami serca. Bataty fioletowe to źródło antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy. Żółty miąższ świadczy o zawartości karotenoidów. Beta-karoten zawarty w batatach zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Bataty zmniejszają też ryzyko nowotworu nerek i pęcherza. Są też dobre dla chorych na cukrzyce. Mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki.
Słodkie ziemniaki dobre na cukrzycę, dziwnie i nieprawdopodobnie to brzmi...
bicz boży
4 lata temu
BZDURY !!!!!!!!
Najnowsze komentarze (9)
my
4 lata temu
a zamiennik polski produkt ,nie nalezy spozywac produktow nie regionalnych i nie sezonowych . Wniosek nasza POLSKA zywnosc i to prosto od rolnika >cena dostepna i nie konserwowana jak w marketach ;banan , postewne winogrona , salaty ...... cala tablica MEDELEJEWA . TAK nas faszeruja i truja w BIEDRONCE ......
bicz boży
4 lata temu
BZDURY !!!!!!!!
habor
4 lata temu
Bataty jem surowe w sałatkach i w tym się zawiera ich główna zaleta w relacji do kartofli pospolitych.
ja
4 lata temu
Słodkie ziemniaki dobre na cukrzycę, dziwnie i nieprawdopodobnie to brzmi...
Nie
4 lata temu
smakują mi. Są za słodkie
sgfdghfh
4 lata temu
To smakuje jak ugotowana marchewka. Dużo tego nie da się zjeść. Człowiek głodny, ale więcej nie zje, bo mdli od słodkości. 1 góra 2 bataty.