programy
kategorie

Bataty - naprawdę warto je jeść

Bataty, czyli słodkie ziemniaki są coraz bardziej dostępne. I dobrze, bo zawierają cennych składników odżywczych. Pochodzą z Ameryki Środkowej. Bataty występują w około 400 odmianach, różniących się kolorem skórki i miąższu. Jeśli miąższ jest czerwony, znaczy to, że znajdziemy w nim dużo likopenu, który chroni przed rakiem i chorobami serca. Bataty fioletowe to źródło antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy. Żółty miąższ świadczy o zawartości karotenoidów. Beta-karoten zawarty w batatach zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Bataty zmniejszają też ryzyko nowotworu nerek i pęcherza. Są też dobre dla chorych na cukrzyce. Mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki. 
25-03-2019
0
0
Podziel się
Komentarze (0)
Napisz komentarz