bCHlNVVg
bCHlNVVk
bCHlNVVo
programy
kategorie
bCHlNVVh

Boczniaki. Dlaczego warto je jeść?

Grzyby te występują głównie na martwym drzewie, ale możemy je również hodować w ogródku lub na własnym balkonie. Najczęściej występujące boczniaki to ostrygowy i cytrynowy. Odmiana hodowlana w odróżnieniu od leśnych grzybów jest bogata między innymi w wapń, żelazo, czy magnez. A w dodatku świetnie smakują podane w różnorakiej formie. Są delikatne, dlatego należy je myć ostrożnie i niezbyt długo, aby nie nasiąknęły wodą. Po ugotowaniu można wykorzystać do sałatki, zupy, a także jako farsz do naleśników lub pierogów. Można je zamrażać, suszyć i marynować. W medycynie boczniak jest interesującym obiektem badań. Bowiem ich regularne spożywanie obniża stężenie cholesterolu i poziom cukru we krwi. Zawarta w boczniakach ergotioneina chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Warto wiedzieć, że boczniaki nie tracą tego składnika pomimo gotowania. Dodatkowo japońscy naukowcy udowodnili, iż pochodząca z ekstrakcji boczniaka aktywna substancja pleuran może... rozwiń
48 reakcji
30
4
14
Podziel się
Komentarze (14)
28-05-2020
Abp
Co za bzdury! Każda roślina może być bogata tylko w takie składniki jakie występują w podłożu, na którym rośnie. Jak magnezu, czy innych pierwiastków nie będzie w...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (14)

Programy Wirtualnej Polski

bCHlNVVt
Napisz komentarz
28-05-2020

AbpCo za bzdury! Każda roślina może być bogata tylko w takie składniki jakie występują w podłożu, na którym rośnie. Jak magnezu, czy innych pierwiastków … Czytaj całość

28-05-2020

qnaNie wiem czy to prawda , prawdą jest to, że boczniaki są naprawdę pyszne zwłaszcza smażone jak kotlet schabowy , mało zdrowy ale pyszny :))

28-05-2020

helenaprzestancie pisac glupoty bo to juz szczypie w uszy

bCHlNVVL
Rozwiń komentarze (11)
bCHlNVWf
bCHlNVVm
bCHlNVWm
bCHlNVWn