programy
kategorie

Ceny żywności w górę. Ekspert wskazuje powody

Wzrost cen żywności w ostatnim czasie jest zauważalny. Jest o 5-6 proc. drożej niż rok temu o tej samej porze. Powody? Przede wszystkim wyższe ceny surowca, a pośrednio również warunki pogodowe i epidemia. - Wpływ koronawirusa na ceny żywności był bardzo ciekawy - mówi w programie "Money. To Się Liczy" Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. Jak przyznaje, część sprzedawców wykorzystała wzrost popytu "windując ceny". - W marcu i kwietniu mieliśmy wzrost porównywalny do tego przedświątecznego, tylko zamiast zakupów na 3 dni, ludzie kupowali na 3 miesiące - mówi Gantner. W efekcie ceny poszły chwilowo mocno w górę, ale teraz już się unormowały. - Popyt spadł, bo wielu z nas jeszcze dojada te wszystkie produkty, kupione w marcu - podkreśla dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

2 reakcje
0
2
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)