programy
kategorie

Chorwacki hit. Prawdziwy rywal włoskiej pizzy

Trójkątny placek nadziewany mięsem, serem lub warzywami. To burek - popularne m.in. w Chorwacji, Turcji i krajach arabskich danie. Placek wyrabia się cienkiego ciasta warstwowego (może być francuskie). Całość nadziewa się farszem, zawija i kroi w trójkąty.

31-12-2019
Tranksrypcja:tata...
rozwiń
tata
tata
tata
tata
tata
0
0
21
Podziel się
Komentarze (21)
23-03-2020
dziwneale czemu porównanie z pizzą? W Polsce tez mamy np. bigos, prawdziwy rywal włoskiego makaronu ;)
zobacz więcej komentarzy (21)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(21)
dziwne
4 lata temu
ale czemu porównanie z pizzą? W Polsce tez mamy np. bigos, prawdziwy rywal włoskiego makaronu ;)
muzyk
4 lata temu
Niestety nie masz, racji pieróg osetyński robi się z ciasta drożdżowego natomiast burek z mąki i wody. Smak całkiem inny od pierogów osetyńskich.
Głodny!
4 lata temu
A gdzie przepis na te farsze?
dd
4 lata temu
Wyspa Św. Stefana (na początku filmu) jest w Czarnogórze nie Chorwacji.
sab
4 lata temu
burek jest dobry jak jest ciepły i świeży, nie ma nic wspólnego z pizzą.
Najnowsze komentarze (21)
staraalejara
4 lata temu
A jak to sie i ile piecze?Wlasnie dlaczego z pizza?.przeciez u nas sa znane od praslowian podplomyki.bo tym jest pizza.
Danio35
4 lata temu
włoska to teraz źle się kojarzy
chacha
4 lata temu
jadłem wielokrotnie, jest nieporównywalnie lepszy od pizzy
mp
4 lata temu
Film o chorwackim placku a pierwsze ujęcie filmu to Sveti Stefan osada w Czarnogórze :)
sab
4 lata temu
burek jest dobry jak jest ciepły i świeży, nie ma nic wspólnego z pizzą.
Bolek
4 lata temu
Burek,to w budzie siedzi...
Alem
4 lata temu
niekuciapa swędzi, kto mnie podrapie ?
crofan
4 lata temu
Burek można w Chorwacji kupić i skosztować ale o ile wiem, nie jest on z pochodzenia wcale chorwacki. Wywodzi się z terenów Bałkanów zdecydowanie bardziej południowych niż Chorwacja
Ciekawa
4 lata temu
Już nie mają o czym pisać to piszą bzdury. Po co ten artykuł i filmik skoro przepisu nie podają? To że burek jest potrawą Turcji, Chorwacji itp. wiedzą chyba wszyscy. A gdzie przepis na zrobienie go? Byle coś się w necie dzialo.....
turk
4 lata temu
Orginaly sa z i w Turcji. Cale Balkany sa zainspirowane turecka kuchnia
dd
4 lata temu
Wyspa Św. Stefana (na początku filmu) jest w Czarnogórze nie Chorwacji.
Podlasianin
4 lata temu
...wolę PIEREKACZEWNIK- specjalność naszych Tatarów- podobny, ale o niebo lepszy, bogatszy w formie i treści...
Gregor12
4 lata temu
Na całych Bałkanach ,to jest popularne danie.
dziwne
4 lata temu
ale czemu porównanie z pizzą? W Polsce tez mamy np. bigos, prawdziwy rywal włoskiego makaronu ;)