programy
kategorie

Chrupiąca skórka z kurczaka. Nie warto z niej rezygnować

Uważa się, że jest smaczna, chrupiąca, ale tłusta, kaloryczna i niezdrowa. Okazuje się, że nie do końca. Skóra z kurczaka ma swoje dobre właściwości. To głównie kwas tłuszczowy omega-6. Zwierają go ryby, ale i skóra z kurczaka. Kwasy nienasycone dobrze wpływają m.in. na serce. Pozwalają lepiej wchłaniać witaminy. Usuwając ten tłuszcz razem ze skórą pozbawiamy się 50 kcal. To niewiele. Skóra dodaje smaku potrawie. To tę część mięsa marynujemy obficie w przyprawach. Jedząc pieczonego kurczaka od czasu do czasu, nie warto rezygnować z tej aromatycznej i chrupiącej części.

0
0
20
Podziel się
Komentarze (20)
16-06-2020
zenlok
Tłuszcze są dużo zdrowsze niż węglowodany to już pewne. Badania to stwierdzają. Dawniej tłuszcz ze skórki kurczaka to był przysmak. I o dziwo nikt nie narzekał na...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (20)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(20)
zenlok
4 lata temu
Tłuszcze są dużo zdrowsze niż węglowodany to już pewne. Badania to stwierdzają. Dawniej tłuszcz ze skórki kurczaka to był przysmak. I o dziwo nikt nie narzekał na cholesterol.
janusz
4 lata temu
Aby nie popełniać błędów przy przygotowywaniu kurczaka w jem go na surowo.
jojo
4 lata temu
od kury to najlepsze są jajka
kemot
4 lata temu
Jak dla mnie to skórka z drobiu jest smaczniejsza od całej reszty. Nie musi być chrupiąca, ale w niej jest najwięcej smacznych przypraw, które nie docierają do reszty mięsa i dlatego ma najintensywniejszy smak. Kto ją wyrzuca ten nie wie ci dobre!
qwe
4 lata temu
raz piszą że tam jest bardzo dużo cholesterolu i trzeba to wyrzucac, teraz ze wzmacnia serce.... zdecydujcie. sie
Najnowsze komentarze (20)
Ola
4 lata temu
Redactoor nawet nie podpisał się pod tą głupotą. Ale może o to chodzi żeby tylko kliknąć bo reszta jest nie ważna ot takie nazistowskie myślenie.
reiso
4 lata temu
Trzeba mieć coś nie tak z głową żeby jeść skórkę z kurczaka. Gotowana powoduje, że zbiera się na wymioty, a ta pieczona jest najbardziej szkodliwą częścią drobiu, bo najczęściej brązowa lub nawet trochę czarna. Wy jesteście nienormalni skoro do tego zachęcacie. Lepiej usuńcie to szkodliwe wideo.
kuba
4 lata temu
Kurczak ze sklepu to śmieciowe jedzenie
biolog
4 lata temu
Tobie się chyba pomyliły importowane cytrusy itp. z mięsem. Matura pewnie w formie testowej...
cupper
4 lata temu
Ja najbardziej lubię kuperek.
skaj
4 lata temu
A my wszyscy w domu bijemy się o skórkę , pychotka i w zadzie mam czy zdrowa czy nie!
qwe
4 lata temu
raz piszą że tam jest bardzo dużo cholesterolu i trzeba to wyrzucac, teraz ze wzmacnia serce.... zdecydujcie. sie
Smakosz
4 lata temu
Ja stawiam miseczkę ze skórą z upieczonego kurczaka na tarasie. Czasami zje ją jeż, a czasami kot sąsiadki. Chciałbym nadmienić, że skóra zawiera dużo negatywnego cholesterolu, a ponadto ma bardzo grubą podściółkę tłuszczową, która mi zdecydowanie nie smakuje.
kemot
4 lata temu
Jak dla mnie to skórka z drobiu jest smaczniejsza od całej reszty. Nie musi być chrupiąca, ale w niej jest najwięcej smacznych przypraw, które nie docierają do reszty mięsa i dlatego ma najintensywniejszy smak. Kto ją wyrzuca ten nie wie ci dobre!
riso
4 lata temu
Ten kto je skórę z kurczaka musi być niespełna rozumu, a wy jesteście nienormalni skoro namawiacie do złego. Ta z gotowanego jest nie do przełknięcia i powoduje odruch wymiotny, a ta z pieczonego jest wysuszona, twarda i szkodliwa, bo brązowa. Ciemna skórka chleba to również najbardziej szkodliwa część pieczywa.
zenlok
4 lata temu
Tłuszcze są dużo zdrowsze niż węglowodany to już pewne. Badania to stwierdzają. Dawniej tłuszcz ze skórki kurczaka to był przysmak. I o dziwo nikt nie narzekał na cholesterol.
smakosz
4 lata temu
chrupiąsej skórki smak.
smakłosz
4 lata temu
Osobiście preferuję chrupiące flaczki wołowe bez skórki.
jojo
4 lata temu
od kury to najlepsze są jajka