bCGXWBqY
bCGXWBrc
bCGXWBrg
programy
kategorie
bCGXWBqZ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to prawdziwy hit wiosny. Jak je przygotować? Przygotuj kruszonkę. Do miękkiego masła dodaj cukier i zagnieć. Dodaj mąkę i wyrabiaj, aż powstaną grudki. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj łyżkę cukru i wymieszaj. Odstaw rozczyn na ok. 10 minut. Jajka i cukier zmiksuj, aż powstanie lekka bladożółta masa. Do ubitych jajek wsyp mąkę, wlej rozczyn z drożdży i wymieszaj delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita, wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem. Wierzch posyp pokrojonym rabarbarem.  Na górę wyłóż kruszonkę. Odstaw foremkę na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Wstaw ciasto na 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź za pomocą patyczka, czy środek jest dobrze upieczony.
1 reakcja
0
1
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

bCGXWBrl
Napisz komentarz
bCGXWBrX
bCGXWBre
bCGXWBse
bCGXWBsf