Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować
Sól to nieodłączny dodatek podczas gotowania wielu dań. Dodajemy ją np. podczas gotowania ryżu, makaronu, kasz lub ziemniaków. Solimy również zupy, sosy, gulasze. Co jednak w przypadku, gdy dodamy jej za dużo i zupa stanie się za słona? Nie każdy przecież lubi słone potrawy. Nic straconego, nie trzeba spisywać jej na straty. Wystarczy zastosować kilka sprawdzonych sposobów. Każdy polega na dodaniu do przesolonej zupy produktów, które mają właściwości wchłaniania nadmiaru soli. Chodzi np. o nabiał, skórkę chleba, białko od jajka, ryż, ziemniaki lub jabłko. Z pewnością masz je w swoim domu, więc sprawa nie będzie skomplikowana. Zastosuj te triki i uratuj w ten sposób swój obiad.
Zupę doprawiam w czasie gotowania bo nie wiem czy jest w smaku dobra, a warzywa niestety tez muszą się na nasączyć nie tylko woda.
Magda
3 lata temu
Właśnie ugotowałam kocioł kapuśniaku, co chwilę próbowałam i doprawiałam. Mężowi aż uszy będą się trzęsły jak będzie wcinał 🤣🤣 a ja będę zadowolona, że smakuje
Alfredo Benbe...
3 lata temu
Ja do każdej zupy dolewam piwa bo wtedy głowa sie fajnie kiwa i lubie jak mi wszystko dynda i lata
to tylko ja
3 lata temu
Czytając komentarze, to sądzę że większość osób jedyne co w życiu "ugotowała" to chyba "gorący kubek"!
jak gotujecie zupkę, to tak jak "bozia przykazała" na porządnych gnatach, a więc wywar przyprawiamy z grubsza, coby było łatwiej doprawić zupę, wyławiamy kości, mięsko z powrotem do gara, do tego reszta "gadżetów" i przyprawy (umiarkowanie), zaciągamy śmietanką i zagotowujemy, wyłączyć, doprawić na gotowo i zasypać zielskiem, (najlepiej zsiekaną natką pietruszki, bo prawie do każdej zupy pasuje), i oto cała filozofia, smacznego!
Głodomór
3 lata temu
Zawsze pszyprawiam zupę żyletkami.Lubię jeść na ostro.
Najnowsze komentarze (7)
to tylko ja
3 lata temu
Czytając komentarze, to sądzę że większość osób jedyne co w życiu "ugotowała" to chyba "gorący kubek"!
jak gotujecie zupkę, to tak jak "bozia przykazała" na porządnych gnatach, a więc wywar przyprawiamy z grubsza, coby było łatwiej doprawić zupę, wyławiamy kości, mięsko z powrotem do gara, do tego reszta "gadżetów" i przyprawy (umiarkowanie), zaciągamy śmietanką i zagotowujemy, wyłączyć, doprawić na gotowo i zasypać zielskiem, (najlepiej zsiekaną natką pietruszki, bo prawie do każdej zupy pasuje), i oto cała filozofia, smacznego!
Alfredo Benbe...
3 lata temu
Ja do każdej zupy dolewam piwa bo wtedy głowa sie fajnie kiwa i lubie jak mi wszystko dynda i lata
Głodomór
3 lata temu
Zawsze pszyprawiam zupę żyletkami.Lubię jeść na ostro.
Magda
3 lata temu
Właśnie ugotowałam kocioł kapuśniaku, co chwilę próbowałam i doprawiałam. Mężowi aż uszy będą się trzęsły jak będzie wcinał 🤣🤣 a ja będę zadowolona, że smakuje
koch
3 lata temu
nigdy nie solę zupy podczas gotowania
Lusia
3 lata temu
Zupę doprawiam w czasie gotowania bo nie wiem czy jest w smaku dobra, a warzywa niestety tez muszą się na nasączyć nie tylko woda.
Aga
3 lata temu
Zupę się doprawia jak się skończy gotować.Dodawanie różnych rzeczy i dalsze gotowanie nie ma sensu bo można tylko zepsuć zupę zwłaszcza gdy jest ze śmietaną która się zetnie i na sam wygląd taka zupa wygląda strasznie do tego psuje smak.