Okazuje się, że przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale mają również wymierne korzyści zdrowotne. Wystarczy jedna łyżeczka mieszanki 13 przypraw, aby równoważyć szkody po spożyciu ciężkiego i tłustego posiłku. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Stanu Pensylwania. Zbadali 12 mężczyzn w wieku 40-65 z chorobami serca, wysokim poziomem cholesterolu i siedzącym trybem życia. Dodanie 6 g przypraw do posiłków bogatych w tłuszcz i węglowodany redukowało stan zapalny u badanych. Bazylia, liść laurowy, pieprz, imbir, kminek, kolendra, oregano, pietruszka, kurkuma, papryka, cynamon, rozmaryn, tymianek - dodanie zaledwie łyżeczki tych przypraw ma działać przeciwzapalnie, zmniejszać ryzyko chorób serca, raka i cukrzycy. To oznacza, że hamburgery, głęboko smażone potrawy, pizza - po dodaniu przypraw - mogą być mniej szkodliwe. Odkrycie może się okazać dobrą wiadomością dla fanów tłustych i mocno przyprawianych dań.