bCYLZbIk
bCYLZbIo
bCYLZbIs
programy
kategorie
bCYLZbIl

Czerwone mięso postarza. Naukowcy: w nadmiarze niszczy zdrowie i urodę

Jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa skraca życie. Wszystko z powodu żelaza. Do takich wniosków doszli naukowcy ze Szkocji i Niemiec, którzy przeanalizowali dane generyczne ponad miliona osób. Badacze przyznają, że są bardzo podekscytowani tym nowym odkryciem. Porównywali, dlaczego jedni szybciej się starzeją, a inni zdecydowanie wolnej. Okazało się, że utrzymanie zdrowego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowia i długowieczności. Czerwone mięso jest jednym z głównych źródeł żelaza. Jak się okazało, nadmierne spożywanie tego pierwiastka dosłownie skraca życie. Mięso wołowe dostawcza 2-3 mg żelaza na 100 gram. Dzienne zapotrzebowanie mężczyzn po 18 roku życia i kobiet powyżej 50 lat to zaledwie 8,7 mg dziennie. Inaczej jest w przypadku kobiet 19-50 lat, bo mogą one zjeść aż 14,8 mg dziennie. Oznacza to, że dorosły mężczyzna nie powinien jeść więcej niż 300-400 g wołowiny dziennie. Okrycie na szczególne znaczenie, ponieważ ma umożliwić badaczom...

rozwiń
48 reakcji
10
14
24
Podziel się
Komentarze (24)
20-07-2020
Wanda
Ach ci naukowcy z bożej łaski. To nie mięso postarza tylko chemia zawarta w nim. Zwierzęta karmi się paszą produkowaną w zakładach chemicznych a potem jeszcze nastrzykuje...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (24)
bCYLZbIx
KOMENTARZE
(24)
Wanda
2 miesiące temu
Ach ci naukowcy z bożej łaski. To nie mięso postarza tylko chemia zawarta w nim. Zwierzęta karmi się paszą produkowaną w zakładach chemicznych a potem jeszcze nastrzykuje się mięso następną chemią żeby się nie psuło i nawet po miesiącu leżenia na ladzie wyglądało na świeże.
Kotlecik
2 miesiące temu
Jjem co chce, kiedy chce i jak chce-innym wara od tego
acdc
2 miesiące temu
Może bedzie łatwiej wymienić co nie szkodzi-jest choć taki jeden produkt?
bCYLZbIP
Najnowsze komentarze (24)
Rzeznik
2 miesiące temu
A kto zre tyle miesa na raz ?
alutka
2 miesiące temu
prosze tylko napisac ile jest chemi w 100g czerwonego miesa ..... kiedys nie szkodzilo a teraz wszsytko szkodzi bo naladowane chemia ....
Anija
2 miesiące temu
Następny zakaz? Wara ode mnie
:)
2 miesiące temu
jeden stek ,,, litr wódy ,, kilo boczku i się żyje :)
Cielęcinka
2 miesiące temu
Bicie piany od dawien dawna zajadano się czerwonym mięsem. Pewnie to ci co jedzą tylko zielone hahaha
darter
2 miesiące temu
ale chemia i tony cukru w każdym żarciu już są ok?
krystyna
2 miesiące temu
do czasu
Pieróg
2 miesiące temu
Kotlecik.....tylko pamiętaj o postach !
bCYLZbIH
miki
2 miesiące temu
Pic na wodę. Pamiętam czasy kiedy masło było niezdrowe. Potem niezdrowe były jajka, zalecano by jeść góra 2 tygodniowo.
nela
2 miesiące temu
Naprawdę? Naukowcy zrobili badania, ciekawe jakie? Pozwolili Xsiemu 2 razy się urodzić po czym obserwowali go przez 50 lat. Pierwszego Xsińskiego karmili czerwonym mięsem, a drugiego warzywami o owocami morza? Po 50 latach sprawdzili różnicę w stanie ich zdrowia i urody.
kaczka
2 miesiące temu
wołowina jest tak droga że tylko bogaczy i reżimowych aparatczyków stać na takie zbytki
len
2 miesiące temu
tatara zrob mi mila
kornik
2 miesiące temu
Współcześni naukowcy zamiast być mądrym w dzisiejszym świecie ścigają się o miano najgłupszego - wystarczy posłuchać wypowiedzi wirusologów na temat dzisiejszej pandemii
tak
2 miesiące temu
z tym zelazem to jest prawda, za duzo spozywmy miesa/zelazo i mleka/wapno. dobry dietetyk ktory zajmuje sie zywieniem osob wysoko postawionych to samo powiedzial mi / tak po znajomosci, oba te pierwiastki kraza po organizmie i nie maja gdzie sie podziac.
bCYLZbJj
bCYLZbIq
bCYLZbJq
bCYLZbJr