bDnnaneI
bDnnaneM
bDnnaneQ
programy
kategorie
bDnnaneJ

Czy klasyczne restauracje przegrają z zamawianiem jedzenia przez internet?

O czym trzeba pamiętać zakładając własną restaurację? Jakie danie jest najtrudniejsze w dostawie przez kuriera oraz jaki rodzaj żywności już za kilka lat ma szansę zdominować restauracje w Polsce. O tym wszystkim, w programie "Biznes Mówi", opowiada Adam Sawicki, były wiceprezes AmRest, operatora m.in. KFC, Burger King i Pizza Hut w Polsce.

Tranksrypcja:Biały obrus elegancka karta dyskretny kelner doświadczony...
rozwiń
Somalia czy
Świat klasycznych restauracji i odjeżdża właśnie ostatnim
Orient expressem do historii
Czy Big Tech
Mam dla nas konsumentów
Lepszą i tańszą ofertę
Która na dodatek
Podbija
Serce i żołądki homosapiens
W drugiej części biznes mówi będę rozmawiał z panem Adamem sawickim menedżerem z wieloletnim doświadczeniem w obszarze
E-commerce
Ale także Telekomunikacji byłem prezesem
Wiceprezesem amrestu
Wcześniej t-mobile Dzień dobry panie prezesie
Seweryn aktor
No to pytanie rzeczywiście czy czy czy czy znika świat tradycyjnych restauracji bo
Nowy konsument jest zupełnie inny zupełnie inaczej
Konsumuję nie tylko usługi ale
Ale i wszelkiego rodzaju
Dobra i być może tak
Znaki kontakt
Wykwintne restauracje Łódź na dodatek jest
Jest drogo w ogóle nie ma
Szymon nie znika
We wszystkim on się zmieniaj ewoluuja Zgadza się klienci
Młode pokolenie zupełnie inaczej
Konsumuję
Zmieniają się nawyki
Zwiększa się świadomość tego jak jemy co jemy Kiedy jemy
Pewnie też zwiększają się oczekiwania
A jeśli chodzi o wygodę i dostępność
Z tego co jest na dla nas dostępne
Czyli czyli to wszystko sprawia że faktycznie klienci coraz częściej korzystają z usług z aplikacji z dostaw
Do domu Natomiast tradycyjny restauracja jako sposób spędzania czasu
Wolnego Myślę że żesz dalej mają przy
Przyszłaś dalej będą istniały i to
I to przeżycie czy też to doświadczenie które daje wizytę w restauracji w gronie przyjaciół Czy rodziny dalej pozostanie
Raczej mówimy o zmianie trendu w tym okresie
Tygodnia pracującego Czyli poniedziałek piątek
Kiedy mówimy o tym że chcemy być dobrze odżywianie bo nie mamy czasu
Na to aby
Przygotować jedzenie
Czy też czy też szybko skoczyć do restauracji tutaj myślę
To wszystko co dają
Nowe aplikacje nowe technologie
Czy system dostaw
To jest ten ten kierunek który sprawia że klienci bardzo chętnie z tego korzyść
Mamy dwa równoległe zjawiska które powinny być synergiczne
A tymczasem między nimi widać
Takie nożyczek
Jeszcze raz
Rozbierają
Znaczy tak
Rynek jest ogromny
W Polsce Rynek
Gastronomii
To jest już ponad
Miliardy złotych będę za 18 rok po wzroście blisko
6% na czyli
Super można
Powiedzieć
Ale są też dane to nie jestem na tak
Takie dane które
Pokazują żeby
W tej branży
O której rozmawiamy kulinarnej
E-commerce to jest zaledwie 5.6
Procent
Z transakcji chodź szybko rośnie
Wzrost
Dwucyfrowej to w zależności od kategorii jedzenia jakiej restauracji mówimy Ale to jest
Od 30 Plus
Procent wzrost rok do roku Jeśli chodzi o
O transakcje e-commerce o takie Brandy duże jak
Jaka brestova KFC to jest dzisiaj w Polsce bądź
Ponad 20%
Transakcji
To są transakcję
Cyfrowe które są
Także można powiedzieć że amrest.eu
Poprzez KFC jest największa online owo restauracją w po
A czy w ten rynek polski
Bo pewnie oglądał nas
Także tak
Tak ja sobie myślę
Kto nie marzy odejdę z korporacji założył sobie knajpę
Bardzo trudne p
Biznes ale
Nie wysadzając nikogo z konia
Siodła
I nie pozbawiając marzeń
To jak według
Pana Wyglądają realia czy
Czy ten rynek
Jest już nasycony i jak się ma myśleć
Z dużym to można mieć
Musisz tylko w oparciu o internet czy
Myślę że da się
To jest to co dają nowe technologie czy też aplikacje agregatorzy
Czytasz nazywanie platform and Delivery Platon czyli
Platformy dostawowe to jest to to jest zasięg do
Dostęp do konsumenta
Myślę podłączenie się do jednej z platform przyspiesza ten rok
Zamiast należy pamiętać
Pewnie to jest
Jakiś kompromis
Który trzeba podjąć jakieś
Efektownia mówią Amerykanie pomiędzy
Tym że mnie część to oddaj mi go włączyć
Jest tam gdzie serwujemy jedzenie do stolika
A część której ma być tylko przygotowana do dostaw
Staw należy pamiętać że
Nie każdy rodzaj kuchni nadaje się dobrze do
Więc tutaj ta jakość też jest ważna
Frytki są bardzo
Za trudne w dostawie
Tradycyjnie w Polsce najwięcej dostaw dotyczyło pizzy
Stan też Pizza Portal była 1:00
Platformą tego ty
Dalej to jest ponad 80% wszystkich zamówień w Polsce Sątopy
Chcę się bardzo dobrze Transportuje
Grube ciasto dużo soku sosu pomidorowego sprawia że
Że temperatura łatwo utrzymać natomiast frytki bardzo szybko nam
Bardzo szybko nam z tą swoją temperaturę i to nie jest
To to to nie jest to doznania kulinarne jakiego byśmy oczekiwali więc są kategorie
Kulinarne które są łatwe i dobre i przyjazne w dostawie
Chociażby sushi
Bergery to jest najszybciej rosnące jedno z na szybciej rosnących
Kategorii szczególnie
Te te lepsze wegeburgery czyli te kategorie Premium
I i i także nie należy myślę wszystkiego
Wszystkiego bardzo zbytnio generalizować
Te różne różne rodzaje kuchni różne rodzaje grup
Psy odbiorców klientów sprawiają że
Że jest różna dynamika rozwoju tych
Tych Marek również knujesz rodzajów jedzenia ikard
Ciekawe bardzo bo
Podział pan że warto jest myśleć o skali
Nawet jeśli zaczyna się
Ten biznes czyli gdyby pan miał
Hipotetyczna 300
Sytuacja
Radom Radom
Słuchaj otwieram
Otwierać biznes
Zakładasz Pizzeria u siebie
Siebie na jakimś i lokalnym rynku średniej wielkości miasta pomyśl
Czy się nie wpiąć do Uber i trzeba pomyśleć
Się nie wpiąć do pyszne.pl czy ileś tam innych platform
Przede wszystkim na początku mi stwierdziły Czy moje
Moje warunki lokalowe pozwalają mi obsłużyć zarówno klientów
Że będą przychodzić
Po odbiór zarówno tych siedzących w restauracji
Jaki kurierów
Bo dzisiaj
Ponieważ tradycyjnie restauracje
Nie przewidywano projektując restauracji że będzie to
Tak duża część będzie będzie jednak
Kierowana dostawami
Więc widzimy kolejki
Kurierów z plecakami Uber x
Czy
Czy w czy pyszne czy jakiegokolwiek innego dostawcy którzy przechodzą przez cały środek sali
Gdzie podajemy klientów i czekają na odbiór
Kto to nie wpływa na dobrą jakoś
Także samo zaplanowanie restauracji
Jak wygląda projekt restauracji powinna być już zupełnie inny gdzie jest ta część
Która może być bezpośrednio
Przylegająca kuchni Gdzie można wydawać tym kurierem bez
Przeszkadzania
Naszym Naszym gościom siedzących w restauracji to jest jedna bardzo ważna rzecz
A druga zaplanowanie
Zaplanowanie
Wydajności q
Dlatego że niejednokrotnie w Warszawie zdarzyło mi się wejść do pizzerii
Poprosić o pizzę
W czasie lunchu i usłyszeć że
Że czas oczekiwania to jest ponad pół godziny bo właśnie dostaliśmy zamówienie na 30
Szpic na dostawę do jakiegoś biura
Czyli
Ktoś z państwa
Myśl o tym biznesie To to warto posłuchać
Czyli czyli recepta jest taka
Platformy tak
Od początku
Przewidzieć przewidzieć
Uwzględnić to nie tylko w biznesplanie Ale ich projektowaniu
Z architektem samego projektu restauracji
Przestrzenie zabawa Logistyka musi w ten element
Podłączenia się do zewnętrznej platformy być pod Sopot
Podporządkowane do tego dopasowana A czy
Czy to jest
Jeśli to wszystkie warunki są spełnione
Czy to poprawi moją marże czy nie No bo sprzedaż nota
Tak rozumiem no ale
Marża będę musiał się dzielić
Jestem operatorem Toma
Tak aczkolwiek pewnie to wpłynie na moje na na rozłożenie kosztów
To ty chyba ruchomych tak to nie znaczy że stolik
Bodega z wykorzystaniem mojego aktywa czyli kuchni
Największa inwestycja w restauracji Jest przygotowanie q
Kuchnie więc tak jak sobie za projekt
Zaprojektuje kuchnie
Stosunku do tego potencjału której dana strefa dostawy mamo Proszę spojrzeć że tutaj Korzystając Big date
Myślę że można bardzo dobrze zaplanować i przewidzieć
Ile
Ile mieszkańców ile dostaw Jak duży ruch będziemy mieli
A potem są to firmy są to myślę że algorytm jutro są w stanie pomóc to rozwinąć natomiast
Oczywiście jest to zawsze ryzyko
To zawsze ryzyko otwieram straszną restauracja natomiast patrząc na nowe modele biznesowe
Moją Radom jest aby od początku
Wziąć pod uwagę możliwość
Trzech kanałów czyli
Serwowanie Restore samej restauracji
Zamawiania przez online czy dalej jeszcze przez telefon pewnie ona i coraz bardziej
Z odbiorem w restauracji i trzecią wykorzystaniem kurierów
Czyli to są te trzy trzy możliwości
Dotarcie do kurier
No to kiedy
Chciałem panu jeszcze zapytać
O
No te dane bo z jednej strony czy
Możemy ten algorytm
Kolwiek to nazwiemy
Nowoczesne narzędzia
Wykorzystać do Planowania kosztów
Stów i logistyki
Ale czy też
Tak jak Chociażby przed chwilą
Rozum jest prezesem Rossmanna
Możemy
Coś więcej dowiedzieć się
O kliencie I
Czy gromadzić IP
Przetwarzać
Warto tego typu informacje jak to
Kto zamawia jak cię
Resovia co zamawia jakieś
Ilość w jakich godzinach
Czy to się już dzieje
Czy optymalizowania biznesu
Horeca czyli hotel restauracja catering
Co się dzieje oddawaj Myślę że mam więcej danych niż jesteśmy w stanie z nich korzystać jako branża
Natomiast oczywiście rodo wprowadziły pewne ograniczenia
Dlatego zbieramy tylko te dane które nam są potrzebne do W celu wykonania
Jakby jedna rzecz
Kieruj się
Dać nam zgodę na to co zbieramy na jego temat
Natomiast
Branża
Żywieniowa jest bardzo
Taką przyjazną branżą bardzo wdzięczna branża jeśli chodzi o
Odbieranie danych
Dlatego że pi komersie często
Ostatni WOŚP
Transakcji jest różne
Koszuli nie musimy kupować co
Co tydzień
Inne inne inne rzeczy też
To częstotliwość nie jest tak duża
Tam jest przypadku żywienia jedzenia
Olbrzymia często
Ostatnie masz tak zwany high-frequency
Transaction
I one sprawiają że profilowanie klienta jest dużo łatwiejsze
To znaczy jesteśmy w stanie Naprawdę
Dużo się dowiedzieć o tym kliencie i zaproponować mu
Dania
Zaproponować mu sposoby dostawy
Widząc jego zachowanie i Tomyśla jest przyszłość wyznaczysz
Przyszłość tej branży
Ja sobie wyobrażam to że że kiedyś ma
Mówiłem mówiłem do tym często że że interfejsem którą ja bardzo wierzę
Potem jak odłączyli śmy całe pokolenie rozmów tak
Tak jak dzisiaj rozmawiamy tylko wszyscy w aplikacji stukaly to następnym interfejsem to jest głos
Czy Zakładam że asystent głosowy czy czy Google czy Amazona
Zapytany o jedzenie powie do pana redaktora panie redaktorze na jaką kwotę manoyek jedzeniu honcho typowy pan że
Hamburgera odpowiada dobrze ale wedle
Wedle
Rekomendacje Pańskiego lekarza co widzimy mamy dostęp za pańską zgodą
Do pańskiego medycznych medycznych wyników tak statystyk może pan tylko 2.0 kalorii dziennie dziś
Dzisiaj już zjadł pan 2000
Zostaje 500 kalorii
Tego możemy zaproponować wegetariańskiego burgera
Który patrząc gdzie dziś w tej chwili pan jest
Warszawie
W pokoju są trzy restauracje Proponujemy tą i tą
Czyli cała propozycja
I cała rekomendacja będzie wychodziła w oparciu o dane
Do której autorem będzie miał dostęp w tym przypadku komunikując się przez asystenta głosowego
Wziąłbym
Kurka wodna no ale dobrze
Coś jeszcze zmienimy zakład wierzy pan w to że
Też sztuczne
Sztuczna wołowina
To też jest przy
Przyszłość dla branży gastronomicznej
No bo
To zaczynało się o 10000 $ za za hamburgera
Potem bardzo szybko zaczęła wykładniczo
Zaczęło spadać
Ale to dalej jest miękka 10 $ za hamburgera
Tak ale mówimy o tym hamburgerze który jest z
Z komórek macierzystych
Ty chcesz o tym oparte na warzywach czyli ten plant-based
Z którego mamy już dzisiaj
Dostęp do w Warszawie Podaj znachorze jest burgerownia która oferuje tak nie nie robiąc reklamy
On już jest dostępny jest
Jest po cenach bardzo przez
Przystępnych porównywalnych do hamburgerów z komórek macierzystych
Bez komórek macierzystych to jeszcze chwilę na pewno
Natomiast patrząc na wzrost konsumpcji
Mięso na świecie to co się je w kinach między innymi
A czy też przede wszystkim
Sprawia że tak naprawdę mnie nie mamy wyjścia
Ponieważ dasha hodowla 4 zł
Z hodowli bydła
Już nie mówiąc o jakichś
Tam humanitarnych
Warunkach hodowli tego bydla
Bydła ale wszystkie efekty uboczne
Niemiecki metanu tak sprawiają że my tak naprawdę nie mamy wyjścia musimy znaleźć
Substytut
Aby wyżywić ludzkość nie niszcząc planety więc
Pytanie nie jest
3
Tylko kiedy
Będą 10-lecia Czy lata
No lata patrząc na to że jak bardzo sprytnie firma
Impossible
Berger
Zaistniała w Stanach Zjednoczonych że
C2g nie otwiera własny się
Siedziba kierownic
Pisało Mowę zeszyt
Wszystkimi największa mysz
Sami bergerowej mikrofon
Hamburgery i nagle wszędzie stanach można
W menu dodano po prostu jedną pozycję czyli Impossible Burger
To samo stanie się zeszyty suszoną wołowinę
Jestem przekonany
Impossible staje się possible
Pan Adam Sawicki był gościem
Programu biznes mówi Panie prezesie
Wielkie dzięki dziękuję bardzo dziękuję
0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)
bDnnaneV
KOMENTARZE
(0)
bDnnanfH
bDnnaneO
bDnnanfO
bDnnanfP