programy
kategorie

Czy mięso podgrzane w mikrofalówce jest zdrowe?

Kuchenki mikrofalowe są z jednej strony praktyczne, ponieważ szybko możemy podgrzać w nich potrawy, a z drugiej przeciwnicy mikrofalówek twierdzą, że mają one negatywny wpływ na odgrzewaną w nich żywność, a przede wszystkim na nasze zdrowie. Czy jest to prawda? I która z metod przygotowywania żywności pozwala na zachowanie największej wartości odżywczej potraw? Mikrofalówka rozgrzewa jedzenie od wewnątrz do zewnątrz za pomocą fal elektromagnetycznych, które wprawiają cząsteczki jedzenia w drgania, dzięki czemu staje się ono gorące. "Mięso upieczone w piekarniku ma brązową skórkę, która powstaje tylko w naturalnych procesach pieczenia. Natomiast mięso ugotowane w mikrofali ma jasną skórę, kurczy się i zmienia się struktura białka. W dodatku jest mniej lekkostrawne" ? mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk.

30-09-2015
0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)