programy
kategorie

Czy owoce i warzywa w puszce są zdrowe?

Warzywa, zanim trafią do puszki, są podgrzewane, przez co tracą od 30 do 50 proc. witamin. Jednak nie powinniśmy z nich rezygnować, zwłaszcza zimą, kiedy stają się świetną alternatywą dla świeżych produktów. Jak pokazują badania, rośliny strączkowe bardzo dobrze tolerują proces, w którym powstają konserwy. A po zakonserwowaniu zachowują swoją świeżość przez wiele miesięcy. Kukurydza jest bogata w witaminy B, D, E, A i K, ma miedź, fosfor, selen i magnez. Zalecana jest w profilaktyce chorób nowotworowych. Groszek działa leczniczo na układ pokarmowy, skórę czy wzrok. Fasola czerwona bogata jest w witaminy z grupy B i zawiera lekkostrawną skrobię oraz substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych.

14-09-2015
0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)