bCFIeZec
bCFIeZeg
bCFIeZek
programy
kategorie
bCFIeZed

Czym jest kożuch na mleku? [Nauka. To lubię.]

Głównym białkiem w mleku jest kazeina, która jest odporna na wysoką temperaturę. Niektóre białka w temperaturze powyżej 65 st C ulegają jednak denaturacji, czyli ścinają się. Tak jak białko jajka ścina się na rozgrzanej patelni. Te ścięte białka, głównie laktoalbumina otaczają maleńkie drobinki tłuszczu i sklejają je z sobą. Tłuszcz jest lżejszy od wody, stąd wypływa na powierzchnię podgrzewanego mleka i tworzy tam elastyczną błonę, czyli właśnie kożuch
24-04-2016
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

bCFIeZep
Napisz komentarz
bCFIeZfb
bCFIeZei
bCFIeZfi
bCFIeZfj