programy
kategorie

Dobra kiełbasa na Wielkanoc. Podpowiadamy, jak nie dać się oszukać

Jest elementem święconki i pewnym składnikiem wielkanocnego barszczu. Jednak trzeba zwracać baczną uwagę, na jakość tego produktu. Podpowiadamy, jak wybrać dobrą kiełbasę na Wielkanoc. Przede wszystkim wybierajmy mięsa z krótką metką składu. Im mniej dodatkowej zawartości, tym lepiej. Unikajmy mięsa oddzielanego mechaniczne, gdyż zwykle jest ono najsłabszej jakości. Niektóre kiełbasy nie są wędzone, a jedynie barwione chemikaliami. Dlatego warto spojrzeć na kolor przy pętach: jeżeli jest jaśniejszy, to kiełbasa została uwędzona naturalnie. Dobrym drogowskazem są certyfikaty jakości, które zwykle przyznaje się kiełbasie z minimium 75 proc. zawartością mięsa. Do święconki tradycyjnie wkłada się kielbasę białą, która następnie ląduje w barszczu lub jest podawana z chrzanem.

24-03-2021
2 reakcje
0
2
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)