programy
kategorie

Domowa masa makowa. Stary przepis naszych babć

Prosty przepis na domową masę makową. Można przygotować ją wcześniej i zamrozić lub trzymać kilka dni w lodówce. Będzie idealna na pyszny świąteczny makowiec. Masy wychodzi ok 1400g - duża porcja za jednym zamachem. Chcesz poznać więcej przepisów, zajrzyj na Swojskie jedzonko.

295 reakcji
235
57
3
Podziel się
Komentarze (3)
13-12-2021
dbv
Makowiec nie ma dawnego smaku, bo nie ma już dostępu do dawnego maku, który zawierał opium. Dlatego kiedyś mak był o wiele smaczniejszy niż obecnie. Z obecnym makiem...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (3)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(3)
dbv
3 lata temu
Makowiec nie ma dawnego smaku, bo nie ma już dostępu do dawnego maku, który zawierał opium. Dlatego kiedyś mak był o wiele smaczniejszy niż obecnie. Z obecnym makiem niewiele poradziłyby sobie nawet nasze babcie, bo to już inny mak.
Elka
3 lata temu
Moj ptototyp masy makowej. Mak zmielony zaparzyc w nie Wielkiej ilosci mleka, podgrzewac, dodac bakalie, lyzeczka kakao. Dwie lyzki drzemu, lyzka masla, sporo olejku migdalowego, mozna z mielone Migdaly. Lyzka maki ziemniacz, lub bułki tartej. Ciagle mieszam, aby sie nie przypalilo. Zestaeic ostudzic I dodac piane z kilku jaj, masa nie moze byc zbyt Festa, ani bardzo luzna. Rozwalkowane ciasto, na grubosc 1,5 cm smarujemy, bialkiem.
xyz
3 lata temu
Mak parzy sie w mleku, a dodaje orzechy wloskie , laskowe migdaly rodzynki skórkę pomarańczową wiecej suszonych owoców zmienia smak proszę keks tak upiec. A ciasto jest drozdżowe jest wilgotne i cienkie gdy drożdże rozpuscimy w smietance maselkona taka ilośc maku 150 g 4 jajka duże na koniec wyrabiania dodaje 3 lyżki oleju ciasto jest cienkie wilgotne nawet kilka dni z takiej ilości masy makowej wychodza mi 3 makowce dlugie foremki 60 cm na całą dlugość piekarnika
Najnowsze komentarze (3)
Elka
3 lata temu
Moj ptototyp masy makowej. Mak zmielony zaparzyc w nie Wielkiej ilosci mleka, podgrzewac, dodac bakalie, lyzeczka kakao. Dwie lyzki drzemu, lyzka masla, sporo olejku migdalowego, mozna z mielone Migdaly. Lyzka maki ziemniacz, lub bułki tartej. Ciagle mieszam, aby sie nie przypalilo. Zestaeic ostudzic I dodac piane z kilku jaj, masa nie moze byc zbyt Festa, ani bardzo luzna. Rozwalkowane ciasto, na grubosc 1,5 cm smarujemy, bialkiem.
xyz
3 lata temu
Mak parzy sie w mleku, a dodaje orzechy wloskie , laskowe migdaly rodzynki skórkę pomarańczową wiecej suszonych owoców zmienia smak proszę keks tak upiec. A ciasto jest drozdżowe jest wilgotne i cienkie gdy drożdże rozpuscimy w smietance maselkona taka ilośc maku 150 g 4 jajka duże na koniec wyrabiania dodaje 3 lyżki oleju ciasto jest cienkie wilgotne nawet kilka dni z takiej ilości masy makowej wychodza mi 3 makowce dlugie foremki 60 cm na całą dlugość piekarnika
dbv
3 lata temu
Makowiec nie ma dawnego smaku, bo nie ma już dostępu do dawnego maku, który zawierał opium. Dlatego kiedyś mak był o wiele smaczniejszy niż obecnie. Z obecnym makiem niewiele poradziłyby sobie nawet nasze babcie, bo to już inny mak.