Prosty przepis na domową masę makową. Można przygotować ją wcześniej i zamrozić lub trzymać kilka dni w lodówce. Będzie idealna na pyszny świąteczny makowiec. Masy wychodzi ok 1400g - duża porcja za jednym zamachem. Chcesz poznać więcej przepisów, zajrzyj na Swojskie jedzonko.
Makowiec nie ma dawnego smaku, bo nie ma już dostępu do dawnego maku, który zawierał opium. Dlatego kiedyś mak był o wiele smaczniejszy niż obecnie. Z obecnym makiem...Czytaj całość
Makowiec nie ma dawnego smaku, bo nie ma już dostępu do dawnego maku, który zawierał opium. Dlatego kiedyś mak był o wiele smaczniejszy niż obecnie. Z obecnym makiem niewiele poradziłyby sobie nawet nasze babcie, bo to już inny mak.
Elka
3 lata temu
Moj ptototyp masy makowej. Mak zmielony zaparzyc w nie Wielkiej ilosci mleka, podgrzewac, dodac bakalie, lyzeczka kakao. Dwie lyzki drzemu, lyzka masla, sporo olejku migdalowego, mozna z mielone Migdaly. Lyzka maki ziemniacz, lub bułki tartej. Ciagle mieszam, aby sie nie przypalilo. Zestaeic ostudzic I dodac piane z kilku jaj, masa nie moze byc zbyt Festa, ani bardzo luzna. Rozwalkowane ciasto, na grubosc 1,5 cm smarujemy, bialkiem.
xyz
3 lata temu
Mak parzy sie w mleku, a dodaje orzechy wloskie , laskowe migdaly rodzynki skórkę pomarańczową wiecej suszonych owoców zmienia smak proszę keks tak upiec. A ciasto jest drozdżowe jest wilgotne i cienkie gdy drożdże rozpuscimy w smietance maselkona taka ilośc maku 150 g 4 jajka duże na koniec wyrabiania dodaje 3 lyżki oleju ciasto jest cienkie wilgotne nawet kilka dni z takiej ilości masy makowej wychodza mi 3 makowce dlugie foremki 60 cm na całą dlugość piekarnika
Najnowsze komentarze (3)
Elka
3 lata temu
Moj ptototyp masy makowej. Mak zmielony zaparzyc w nie Wielkiej ilosci mleka, podgrzewac, dodac bakalie, lyzeczka kakao. Dwie lyzki drzemu, lyzka masla, sporo olejku migdalowego, mozna z mielone Migdaly. Lyzka maki ziemniacz, lub bułki tartej. Ciagle mieszam, aby sie nie przypalilo. Zestaeic ostudzic I dodac piane z kilku jaj, masa nie moze byc zbyt Festa, ani bardzo luzna. Rozwalkowane ciasto, na grubosc 1,5 cm smarujemy, bialkiem.
xyz
3 lata temu
Mak parzy sie w mleku, a dodaje orzechy wloskie , laskowe migdaly rodzynki skórkę pomarańczową wiecej suszonych owoców zmienia smak proszę keks tak upiec. A ciasto jest drozdżowe jest wilgotne i cienkie gdy drożdże rozpuscimy w smietance maselkona taka ilośc maku 150 g 4 jajka duże na koniec wyrabiania dodaje 3 lyżki oleju ciasto jest cienkie wilgotne nawet kilka dni z takiej ilości masy makowej wychodza mi 3 makowce dlugie foremki 60 cm na całą dlugość piekarnika
dbv
3 lata temu
Makowiec nie ma dawnego smaku, bo nie ma już dostępu do dawnego maku, który zawierał opium. Dlatego kiedyś mak był o wiele smaczniejszy niż obecnie. Z obecnym makiem niewiele poradziłyby sobie nawet nasze babcie, bo to już inny mak.