bGkPcLEA
bGkPcLEE
bGkPcLEI
programy
kategorie
bGkPcLEB

Domowa swojska kiełbasa. Banalny przepis

Najlepszy przepis na swojską kiełbasę, którą można bardzo prosto przygotować w domu. Niewątpliwie przyda się własna wędzarnia, dopiero wtedy smak będzie taki, jaki powinien być. Przygotowanie trwa kilka dni, ale naprawdę warto! Jak raz spróbujesz, to nigdy więcej nie kupisz w sklepie. Chcesz poznać więcej przepisów, zajrzyj na Swojskie jedzonko.

665 reakcji
520
126
19
Podziel się
Komentarze (19)
24-11-2021
RadekJa czosnek mielę w blenderze razem z wodą i całość wlewam do mięsa. Ten sposób powoduje, że nadzienie jest idealnie doprawione czosnkiem.
zobacz więcej komentarzy (19)

Programy Wirtualnej Polski

bGkPcLEN
KOMENTARZE
(19)
Radek
10 miesięcy temu
Ja czosnek mielę w blenderze razem z wodą i całość wlewam do mięsa. Ten sposób powoduje, że nadzienie jest idealnie doprawione czosnkiem.
ad vocem
10 miesięcy temu
Sam zrobisz i wiesz co jesz.Surowce do kiełbas kupuj u polskiego hodowcy/rolnika.
CO NA TO?
10 miesięcy temu
A CO NA TO SUPER-EUROPOŚLICA DO EUROKOŁCHOZU SYLWIA SPUREK????? NO I OCZYWIŚCIE GRETA THUNDBERG???
bGkPcLFf
ola
10 miesięcy temu
Więcej złota na łapach poprawia smak kiełbasy, a gdzie włosy Gesler?
seb
10 miesięcy temu
Tragedia ! A gdzie klej ,gdzie płukanie jelit od środka , suche jelita gotowe do nadziewania ??!
Najnowsze komentarze (19)
Paul
10 miesięcy temu
Sztuka jest w wedzeniu a pekelsol musisz dac dla warznosci kielbasy od soli robi sie szara
Paul
10 miesięcy temu
Podaje najlepszy przepis Kielbasa 10kg *170g soli do peklowania *30g pieprzu *25g granulat czosnkowy *1 lyzka cukru *1 litr wody *100 ml magi *1 opakowanie gorczycy(1 garsc) *posypac galka muskatowa Opcjonalnie przyprawa do kielbasy slaskiej
Barbara
10 miesięcy temu
.... Ja nie dodaje peklosoli, ---szkoda mojej pracy . Z peklosola kupie w sklepie
Barbara
10 miesięcy temu
..... Robie podobnie z tym , ze jelita plucze i mocze tez dobrze w srodku, gdyz do czyszczenia ich uzywa sie samej chemii .
Bodzio
10 miesięcy temu
Peklosól to sól z dodatkiem toksycznych związków azotu, a parzenie kiełbasy to proces przemysłowego wyrobu kiełbasy, niestety niektórzy "zadymiarze" przenoszą to na warunki domowe, na wagę jest więcej ale kosztem znacznego obniżenia jakości - cała obróbka cieplna powinna zaczynać i kończyć się w wędzarni. Dla dociekliwych sugeruję pobuszować w internecie , wyszukać polskie przepisy na kiełbasę z przed kilkuset lat, sól bez żadnego świństwa (tylko do peklowania szynki dodawano saletrę), żadnego parzenia, a efekt powalający, mistrzostwo świata.
kosa
10 miesięcy temu
Proponuję wysłać chociaż jedno kółeczko dla eurooślicy spurek. Niech spróbuje czegoś dobrego.
mozukalena
10 miesięcy temu
peklosól!!!!!!! zgroza jak robisz dla siebie to po co dodajesz truciznę?
seb
10 miesięcy temu
Tragedia ! A gdzie klej ,gdzie płukanie jelit od środka , suche jelita gotowe do nadziewania ??!
bGkPcLEX
labla12
10 miesięcy temu
Spurek lubi to!
olo
10 miesięcy temu
To tak na początek: na tą ilość farszu dałbym najwyżej 15 g pekosoli czyli mniej niż jedno opakowanie. Dlaczego a dlatego że robię dla siebie i rodziny a nie dla obcych. Resztę uzupełniam solą ważoną. Teraz temperatura: obsuszanie 2 godziny w 50 stC, ok jeśli jest tyle pekosoli co w filmowym przepisie (bakterie np. kwasu mlekowego nie nie namnażają się i kiełbasa nie będzie kwaśna) jeżeli jednak dajemy mniej pekososli np. cztero, pięciokrotnie lepiej obsuszyć w temp 100 stC przez 80 minut (zabijamy jednocześnie florę bakteryjną), później 3 godz. 40-60 stC i godzina w temp. 105 stC. Parzenie nie potrzebne. Nadmiar kiełbasy zamrażam. Jedyny minus to wydajność ok. 70% ale je się fantastycznie. Składniki to łopatka, podgardle, czosnek, sól, pekosól, pieprz, majeranek. Farsz mielony przez sitko nr 10 przygotowany wieczorem, rano nabijane osłonki 2 godz. i wędzenie. jedna uwaga: przyprawy dodajemy do zmielonego chudego, tłuste mieszamy na końcu i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Pan Kuki
10 miesięcy temu
Super przepis. Prosty i nie skomplikowany. Ja daję tylko sól 15 - 18 g/kg. Jeżeli kiełbasa jest foliowana i na bieżąco zjadana to nie ma potrzeby używać peklosóli.
dziadek
10 miesięcy temu
im bardziej obledna ,tym bardziej mi sie odbija hehehewole z szynkowara 100%zdrowsza
ola
10 miesięcy temu
Więcej złota na łapach poprawia smak kiełbasy, a gdzie włosy Gesler?
CO NA TO?
10 miesięcy temu
A CO NA TO SUPER-EUROPOŚLICA DO EUROKOŁCHOZU SYLWIA SPUREK????? NO I OCZYWIŚCIE GRETA THUNDBERG???
bGkPcLFz
bGkPcLEG
bGkPcLFG
bGkPcLFH