programy
kategorie

Domowa swojska kiełbasa. Banalny przepis

Najlepszy przepis na swojską kiełbasę, którą można bardzo prosto przygotować w domu. Niewątpliwie przyda się własna wędzarnia, dopiero wtedy smak będzie taki, jaki powinien być. Przygotowanie trwa kilka dni, ale naprawdę warto! Jak raz spróbujesz, to nigdy więcej nie kupisz w sklepie. Chcesz poznać więcej przepisów, zajrzyj na Swojskie jedzonko.

669 reakcji
522
128
19
Podziel się
Komentarze (19)
24-11-2021
RadekJa czosnek mielę w blenderze razem z wodą i całość wlewam do mięsa. Ten sposób powoduje, że nadzienie jest idealnie doprawione czosnkiem.
zobacz więcej komentarzy (19)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(19)
Radek
2 lata temu
Ja czosnek mielę w blenderze razem z wodą i całość wlewam do mięsa. Ten sposób powoduje, że nadzienie jest idealnie doprawione czosnkiem.
ad vocem
2 lata temu
Sam zrobisz i wiesz co jesz.Surowce do kiełbas kupuj u polskiego hodowcy/rolnika.
CO NA TO?
2 lata temu
A CO NA TO SUPER-EUROPOŚLICA DO EUROKOŁCHOZU SYLWIA SPUREK????? NO I OCZYWIŚCIE GRETA THUNDBERG???
ola
2 lata temu
Więcej złota na łapach poprawia smak kiełbasy, a gdzie włosy Gesler?
seb
2 lata temu
Tragedia ! A gdzie klej ,gdzie płukanie jelit od środka , suche jelita gotowe do nadziewania ??!
Najnowsze komentarze (19)
Paul
2 lata temu
Sztuka jest w wedzeniu a pekelsol musisz dac dla warznosci kielbasy od soli robi sie szara
Paul
2 lata temu
Podaje najlepszy przepis Kielbasa 10kg *170g soli do peklowania *30g pieprzu *25g granulat czosnkowy *1 lyzka cukru *1 litr wody *100 ml magi *1 opakowanie gorczycy(1 garsc) *posypac galka muskatowa Opcjonalnie przyprawa do kielbasy slaskiej
Barbara
2 lata temu
.... Ja nie dodaje peklosoli, ---szkoda mojej pracy . Z peklosola kupie w sklepie
Barbara
2 lata temu
..... Robie podobnie z tym , ze jelita plucze i mocze tez dobrze w srodku, gdyz do czyszczenia ich uzywa sie samej chemii .
Bodzio
2 lata temu
Peklosól to sól z dodatkiem toksycznych związków azotu, a parzenie kiełbasy to proces przemysłowego wyrobu kiełbasy, niestety niektórzy "zadymiarze" przenoszą to na warunki domowe, na wagę jest więcej ale kosztem znacznego obniżenia jakości - cała obróbka cieplna powinna zaczynać i kończyć się w wędzarni. Dla dociekliwych sugeruję pobuszować w internecie , wyszukać polskie przepisy na kiełbasę z przed kilkuset lat, sól bez żadnego świństwa (tylko do peklowania szynki dodawano saletrę), żadnego parzenia, a efekt powalający, mistrzostwo świata.
kosa
2 lata temu
Proponuję wysłać chociaż jedno kółeczko dla eurooślicy spurek. Niech spróbuje czegoś dobrego.
mozukalena
2 lata temu
peklosól!!!!!!! zgroza jak robisz dla siebie to po co dodajesz truciznę?
seb
2 lata temu
Tragedia ! A gdzie klej ,gdzie płukanie jelit od środka , suche jelita gotowe do nadziewania ??!
labla12
2 lata temu
Spurek lubi to!
olo
2 lata temu
To tak na początek: na tą ilość farszu dałbym najwyżej 15 g pekosoli czyli mniej niż jedno opakowanie. Dlaczego a dlatego że robię dla siebie i rodziny a nie dla obcych. Resztę uzupełniam solą ważoną. Teraz temperatura: obsuszanie 2 godziny w 50 stC, ok jeśli jest tyle pekosoli co w filmowym przepisie (bakterie np. kwasu mlekowego nie nie namnażają się i kiełbasa nie będzie kwaśna) jeżeli jednak dajemy mniej pekososli np. cztero, pięciokrotnie lepiej obsuszyć w temp 100 stC przez 80 minut (zabijamy jednocześnie florę bakteryjną), później 3 godz. 40-60 stC i godzina w temp. 105 stC. Parzenie nie potrzebne. Nadmiar kiełbasy zamrażam. Jedyny minus to wydajność ok. 70% ale je się fantastycznie. Składniki to łopatka, podgardle, czosnek, sól, pekosól, pieprz, majeranek. Farsz mielony przez sitko nr 10 przygotowany wieczorem, rano nabijane osłonki 2 godz. i wędzenie. jedna uwaga: przyprawy dodajemy do zmielonego chudego, tłuste mieszamy na końcu i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Pan Kuki
2 lata temu
Super przepis. Prosty i nie skomplikowany. Ja daję tylko sól 15 - 18 g/kg. Jeżeli kiełbasa jest foliowana i na bieżąco zjadana to nie ma potrzeby używać peklosóli.
dziadek
2 lata temu
im bardziej obledna ,tym bardziej mi sie odbija hehehewole z szynkowara 100%zdrowsza
ola
2 lata temu
Więcej złota na łapach poprawia smak kiełbasy, a gdzie włosy Gesler?
CO NA TO?
2 lata temu
A CO NA TO SUPER-EUROPOŚLICA DO EUROKOŁCHOZU SYLWIA SPUREK????? NO I OCZYWIŚCIE GRETA THUNDBERG???