programy
kategorie

Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Domowy chleb żytni na zakwasie to zdrowsza i tańsza alternatywa dla chlebów przemysłowych i panującej drożyzny w sklepach. Wystarczy wypiekacz do chleba i kilka przygotowanych składników. Taka maszyna kosztuje około 200-300 zł i więcej. Inwestycja jest opłacalna, bo ceny chleba w sklepach rosną. Do maszyny należy wlać 450 ml wody, 2 łyżki oleju, łyżeczkę soli, łyżeczkę suchych drożdży i 3 łyżki zakwasu żytniego z przemiału 2000. Następnie do wypiekacza należy dodać 250 g mąki żytniej przemiał 720 i tyle samo mąki o przemiale 2000. Całość mieszamy, dosypując 80 g siemienia lnianego i 80 g słonecznika. Gotowe i wymieszane ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Kolejny etap produkcji domowego chleba żytniego to już tryb pieczenia, który ustawiamy w maszynie na ok. 60 minut. Po upieczeniu gorący chleb należy pozostawić w urządzeniu jeszcze przez godzinę. Chleb żytni jest bogaty w żelazo, potas, fosfor, magnez, wapń i inne cenne mikroelementy....

rozwiń
0
0
6
Podziel się
Komentarze (6)
25-01-2022
Ajgle
Piekę chleb od lat … bez żadnego wypiekacza, ani żadnej maszyny - każdy może, bo to żadna filozofia. Potrzebny tylko piekarnik i trochę chęci - zachęcam do pochylenia się...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (6)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(6)
Ajgle
3 lata temu
Piekę chleb od lat … bez żadnego wypiekacza, ani żadnej maszyny - każdy może, bo to żadna filozofia. Potrzebny tylko piekarnik i trochę chęci - zachęcam do pochylenia się nad tematem :))
Magda
3 lata temu
Wystarczy pare lyzek zalwasu, maki zytniej i pszennej, sol i woda. Zrobienie chleba na zakwasie trwa kilkanascie godzin, ale samej pracy jest niewiele. Trzeba tylko co kilka / kilkanascie godzin dodac maki, wody i soli. Troche zakwasu polaczyc z niewielka iloscia maki, wody i soli, odstawic do wyrosniecia i ten zaczyn polaczyc pozniej z wieksza iloscia maki, wody i soli i znowu odczekac, az zacznie ciasto pracowac, potem przwlozyc do formy, odczskac troche az ciasto sie znowu podniesie i piec w goracym piekarniku. Nie trzeba sie meczyc z wyrabianiem ciasta, wystarczy szybko lyzka wymieszac do polaczenia skladnikow. Chleb z samej maki zytniej jest ciezkostrawny, dla osob z problemami jelitowymi niewskazany, powoduje nadkwasote i dyskomfort. Jesli pomiesza sie make pszenna i zytnia to jest lepszy efekt. Po kilkunastu latach pieczenia chleba na drozdzach wreszcie skusilam sie na chleb na zakwasie. Smakuje wybornie i nie potrzebuje maszyny do chleba.
Obłędny chleb...
3 lata temu
Może i upiekłbym, ale boję się obłędu.
Robcio
3 lata temu
To chleb na zakwasie czy na drożdżach?
haha
2 lata temu
co to za cegła
Najnowsze komentarze (6)
haha
2 lata temu
co to za cegła
Robcio
3 lata temu
To chleb na zakwasie czy na drożdżach?
Magda
3 lata temu
Wystarczy pare lyzek zalwasu, maki zytniej i pszennej, sol i woda. Zrobienie chleba na zakwasie trwa kilkanascie godzin, ale samej pracy jest niewiele. Trzeba tylko co kilka / kilkanascie godzin dodac maki, wody i soli. Troche zakwasu polaczyc z niewielka iloscia maki, wody i soli, odstawic do wyrosniecia i ten zaczyn polaczyc pozniej z wieksza iloscia maki, wody i soli i znowu odczekac, az zacznie ciasto pracowac, potem przwlozyc do formy, odczskac troche az ciasto sie znowu podniesie i piec w goracym piekarniku. Nie trzeba sie meczyc z wyrabianiem ciasta, wystarczy szybko lyzka wymieszac do polaczenia skladnikow. Chleb z samej maki zytniej jest ciezkostrawny, dla osob z problemami jelitowymi niewskazany, powoduje nadkwasote i dyskomfort. Jesli pomiesza sie make pszenna i zytnia to jest lepszy efekt. Po kilkunastu latach pieczenia chleba na drozdzach wreszcie skusilam sie na chleb na zakwasie. Smakuje wybornie i nie potrzebuje maszyny do chleba.
Ajgle
3 lata temu
Piekę chleb od lat … bez żadnego wypiekacza, ani żadnej maszyny - każdy może, bo to żadna filozofia. Potrzebny tylko piekarnik i trochę chęci - zachęcam do pochylenia się nad tematem :))
Pytkazbysia
3 lata temu
Szkoda tylko że taki chleb na drożdżach nie ma żadnych wartości odżywczych szczególnie żytni i bardziej zaszkodzi niż odżywi
Obłędny chleb...
3 lata temu
Może i upiekłbym, ale boję się obłędu.