programy
kategorie

Drewniane łyżki na lata. Podpowiadamy, jak dbać i konsekrować tego typu akcesoria kuchenne

Drewniane akcesoria są bezpieczne dla środowiska i bardzo trwałe. Jednak nadmierna wilgoć i kontakt z różnymi potrawami przez lata mogą poniszczyć takie przedmioty. Aby tego uniknąć, należy o drewniane przybory kuchenne odpowiednio zadbać. Zabrudzone akcesoria należy myć ręcznie. Drewno nie lubi wysokich temperatur, długiego przebywania w wodzie i dużej ilości detergentów. Dlatego nie powinno się ich myć w zmywarce. Najlepszym rozwiązaniem jest tutaj usuwanie zabrudzeń naturalnymi metodami. Akcesoria należy posypać sodą oczyszczoną, a następnie przetrzeć je przekrojoną na pół cytryną. Sok z cytrusa świetnie też zadziała w połączeniu ze zwykłą solą kuchenną. Następnie drewniane przybory należy opłukać i zostawiać do przeschnięcia. Aby przedmioty służyły na lata, warto poddawać je konserwacji. W tym celu najlepiej użyć oliwy z oliwek, orzechów włoskich lub oleju rzepakowego. Akcesoria nacieramy i odkładamy na noc do wyschnięcia. Decydując się na drewniane...

rozwiń
19-08-2021
46 reakcji
19
12
15
Podziel się
Komentarze (15)
19-08-2021
nie ma to,jak konsekracja drewnianych łyżek. robię to codziennie, a one w zamian czynią cuda w kuchni
zobacz więcej komentarzy (15)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(15)
nie ma to,
3 lata temu
jak konsekracja drewnianych łyżek. robię to codziennie, a one w zamian czynią cuda w kuchni
zołzza
3 lata temu
Nasi pradziadkowie jedli takimi łyżkami, już widzę jak je myli sokiem z cytryny i nacierali oliwą z oliwek... Uśmiałam się po pachy..
Maćko
3 lata temu
Ach, wszędzie ten Kościół... Teraz nawet sztućce konsekrują. To już przesadyzm. :o(
Realista
3 lata temu
Myje w zmywarce i nie konserwuję oliwą. Przeciez to będzie jełczało, skąd ten pomysł?
zwierzak
3 lata temu
wyrzucam i strugam nowe
Najnowsze komentarze (15)
Graud
3 lata temu
Konsekrowane to są ręce "inteligentnych" księży a nie narzędzia drewniane wspomagające metody dożywiania.
GarMistrz
3 lata temu
W kazdym domu ? A co szanowny redaktor,ka byl w moim ja takich chochli nie mam !!!
duda
3 lata temu
Kto wypisuje te pierdoły ?
jaza
3 lata temu
To jest artykuł o pobożnych drewnianych przyborach kuchennych.
noo
3 lata temu
Ja pastuje pasta do butów , trwałość na lata
aab
3 lata temu
koniecznie przetrzeć winem Don Perinion rocznik 1985. Ja tam co drugi dzień polewam resztą wrzątku z czajnika, a jak się zniszczą po trzech latach to wyrzucam.
duda
3 lata temu
ja je opiekam nad gazem , tłuszcz aż skwierczy ale za to bakterie trupem padają
Maria
3 lata temu
Drewniane łyżki nie lubią długiego moczenia....namoczyć w occie jabłkowym i zostawic na noc
E-wka
3 lata temu
Ale ,wbrew tytułowi ,nic nie piszecie o konsekracji.Bardzo byłam ciekawa jak to sie robi z przedmiotami .Poza tym piszecie,ze nie należy tych sprzętów moczyć w wodzie a potem proponujecie zanurzenie na całą noc w occie jabłkowym,który przecież jest wilgotny.
zołzza
3 lata temu
Nasi pradziadkowie jedli takimi łyżkami, już widzę jak je myli sokiem z cytryny i nacierali oliwą z oliwek... Uśmiałam się po pachy..
nie ma to,
3 lata temu
jak konsekracja drewnianych łyżek. robię to codziennie, a one w zamian czynią cuda w kuchni
Realista
3 lata temu
Myje w zmywarce i nie konserwuję oliwą. Przeciez to będzie jełczało, skąd ten pomysł?
Maćko
3 lata temu
Ach, wszędzie ten Kościół... Teraz nawet sztućce konsekrują. To już przesadyzm. :o(
zwierzak
3 lata temu
wyrzucam i strugam nowe