programy
kategorie

Francuskie makaroniki według przepisu 1895 roku

Te małe, kolorowe ciasteczka prosto z Paryża zawładnęły podniebieniami ludzi na świecie. Makaroniki zachwycają nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Przypominają minibezy ze słodkim, kremowym nadzieniem. Makaroniki nie są nowym deserem, ale pochodzą już z XVI wieku. Wypromowali je Francuzi, jednak pierwsze makaroniki pojawiły się w VIII wieku w weneckich zakonach. To wtedy do Włoch zawitały migdały, przywiezione z podróży po krajach arabskich. Nazwa makaroników pochodzi od włoskiego "macarone", co oznacza włoską bezę. Prawdopodobnie w XVI wieku, żona króla Henryka II - Katarzyna Medycejska, przywiozła je z Włoch do Francji. W tamtym czasie podawano je jako główne danie, a nie jak obecnie na deser. Przygotowanie makaroników jest proste, jednak trzeba pamiętać o kilku szczegółach, by ciasteczka wyszły delikatne.

0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)