programy
kategorie

Gąska zielona. Jeść czy nie?

Gąska zielona – ten żółtozielony lub żółtobrązowy grzyb od lat wzbudza duże kontrowersje. Gąska jest ceniona przez wielu grzybiarzy. Najlepiej smakuje marynowana lub smażona. W niektórych krajach (Niemcy, Francja, Słowacja) gąska jest uznana za grzyb toksyczny i niebezpieczny. Wszystko przez opisane we Francji śmiertelne przypadki zatruć.
253 reakcje
65
88
100
Podziel się
Komentarze (100)
11-10-2019
!!!
k nie moge tego czytac! jak mozna jesc grzyby ktore łatwo pomylic z muchomorem:)nawet zwykla pieczarka polna ma sobowtora trójacego! identycznego! rozumiem głód wojna ale...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (100)
Napisz komentarz
11-10-2019

!!!k nie moge tego czytac! jak mozna jesc grzyby ktore łatwo pomylic z muchomorem:)nawet zwykla pieczarka polna ma sobowtora trójacego! identycznego! … Czytaj całość

11-10-2019

Tyfus von Plamisty50 lat jadłem zielonki... Po prostu nie zbieraj grzybów których nie znasz!

11-10-2019

BBBzbierałem i jadłem od dziecka , smażone , marynowane , gotowane tzw rosół z gąsek ( znany w Toruniu) .....hmmmm....zastanawiające ....?

Rozwiń komentarze (56)