programy
kategorie

Głosowali wbrew dyscyplinie. Stracą stanowiska? Anna Zalewska: muszą liczyć się z konsekwencjami

- Mam duży dystans do informacji, które są informacjami z klubu. Raczej wstrzymałabym się od komentowania. Oczywiście, zawsze jest tak, że kiedy jest podjęta decyzja o dyscyplinie, to każdy, kto nie podporządkuje się takiej decyzji, musi liczyć się z konsekwencjami - stwierdziła w programie "Tłit" europosłanka PiS, była wiceminister edukacji Anna Zalewska. W ten sposób odniosła się do zapowiedzi prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego, o której mówił w czwartek szef klubu Ryszard Terlecki: posłowie PiS, którzy głosowali przeciwko tzw. piątce dla zwierząt mieli zostać zawieszeni w prawach członków partii i pozbawieni stanowisk. - Cierpliwie czekajmy na posiedzenie kierownictwa PiS i decyzje, jakie zostaną tam podjęte - dodała Zalewska.

Tranksrypcja:Pani minister, Jarosław Kaczyński wczoraj twardo mówił głose...
rozwiń
Że ci, którzy nie dotrzymają dyscypliny w głosowaniu w sprawie ochrony zwierząt, będą musieli pożegnać się z legitymacją partyjną.
No i tak też się stało - kilku posłów Prawa i Sprawiedliwości nie tylko z Solidarnej Polski i Porozumienia zagłosowało wbrew stanowisku Jarosława Kaczyńskiego.
I dzisiaj politycy PiS zapowiadają wykluczenia z partii albo zawieszenia w prawach członka. Czy tak się powinno zdarzyć?
Czy jednak prezes Kaczyński powinien tym ludziom, którzy sprzeciwili się jego stanowisku, zagłosowali przeciw ochronie zwierząt, przeciwko tej ustawie, że Kaczyński powinien im po prostu wybaczyć?
Ja oczywiście słyszałam wypowiedź przewodniczącego klubu pana Ryszarda Terleckiego, Natomiast mam duży dystans do tych informacji, które są informacjami z klubu.
Raczej wstrzymałabym się od komentowania. Oczywiście - zawsze jest tak, że kiedy jest podjęta decyzja o dyscyplinie, to każdy kto nie podporządkuje się takiej decyzji, musi liczyć się z konsekwencjami.
Ponieważ Prawo i Sprawiedliwość, kierownictwo Prawa i Sprawiedliwości z tego co wiem, zapowiedziało takie posiedzenie po weekendzie - choć słyszę, że być może odbędzie się dzisiaj.
Cierpliwie czekajmy na decyzję i na to jakie konsekwencje w stosunku do posłów, którzy nie zastosowali się do dyscypliny klubowej zostaną wyciągnięte.
Podziel się
Komentarze (0)