bCXslbis
bCXslbiw
bCXslbiA
programy
kategorie
bCXslbit

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Niektórzy określają je jako miksturę z laboratorium. Kostki rosołowe ze sklepu różnią się składem od tych, które możemy przyrządzić sami. Są szybkim dodatkiem do wielu zup i sosów. Co znajdziemy w tych gotowych? Przede wszystkim sól, utwardzone tłuszcze, substancje wzmacniające smak i zapach (m.in. glutaminian sodu E621), cukier, maltodekstryny (polisacharydy ze skrobi) barwniki (karmel amoniakalny (E150c), suszone warzywa i mięso. Mięso w kostce typu „rosół drobiowy” stanowi często 0,1 proc. Tego typu skład to tykająca bomba dla naszego organizmu. Chemiczne dodatki w nadmiarze mogą doprowadzić w skrajności do nadciśnienia, chorób serca, cukrzycy, otyłości, nudności, zaparć, nadpobudliwości, chorób żołądka i wątroby. Zdecydowanie lepszym i zdrowszym rozwiązaniem jest przygotowanie własnej kostki rosołowej. Wersja bez mięsa składa się z ugotowanych warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek, por, lubczyk), które są zblendowane z przyprawami (liść...

rozwiń
59 reakcji
12
32
15
Podziel się
Komentarze (15)
14-09-2020
dobre
Ha , no ciekawe, bo w każdym waszym artykule o jedzeniu , w spisie składników ZAWSZE jest jakaś kostka rosołowa albo jakiś proszek smakowy ! Cały portal o jedzeniu do...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (15)

Programy Wirtualnej Polski

bCXslbiF
KOMENTARZE
(15)
dobre
4 dni temu
Ha , no ciekawe, bo w każdym waszym artykule o jedzeniu , w spisie składników ZAWSZE jest jakaś kostka rosołowa albo jakiś proszek smakowy ! Cały portal o jedzeniu do poprawki !
elfik
4 dni temu
no właśnie - kto pozwala to produkować ? kto tego nie widzi na rynku ?
Robert
4 dni temu
Bzdury. Co niby jest w tym takiego strasznego? - sól? - jak sami dodamy to będzie mniej? - utwardzone tłuszcze? - a margaryna to niby co? - glutaminian sodu? - jest wszędzie, występuje też naturalnie, m.in. w grzybach czy pomidorach. Azjaci używają czystego glutaminianu sodu jak my soli i żyją najdłużej na świecie - maltodekstryny? barwnik? w takich ilościach całkowicie nieszkodliwe itd. Jeszcze raz: bzdury wyssane z palca, autor nie ma pojęcia o czym pisze.
bCXslbiX
Najnowsze komentarze (15)
Młody
2 dni temu
wszystko takie szkodliwe.. najwiecej stulatków jest w najbardziej rozwiniętych województwach.. na 3 miejscu śląskie gdzie powietrze można nożem ciąć... większość sędziwych ludzi ma takie praktyki życiowe, że te blogerki i influencerki to by zawału dostały od samego myślenia.. ale dziś ludzie uciekają z tramwaju bo ktoś przez telefon rozmawia.. jakby 80 lat temu tacy odważni ludzie żyli to dziś światem rządziłby Hitler 4.
Gregor
3 dni temu
Robię własną pastę rosołową. Potem zamrażam i mam zapas na pól roku. Bez dodatkowej chemii.
permanentny
3 dni temu
A potrafi ktoś z mięsa które jest obecnie na rynku ugotować coś bez kostki rosołowej?Bo ja najpierw krótko gotuję i szybko odlewam do zlewu tę wodę. Następnie wlewam drugą i dopiero gotuję mięso. Po prostu w pierwszej wodzie są antybiotyki z mięsa dlatego wylewam,aby się nie truć.
cojestgrane?
4 dni temu
niedawno pisaliscie o myciu wszystkich owocow i warzyw, i to takze w chmikaliach. Pomineliscie zielona salate, ktora przeciez moze byc zrodlem zatruc. To czym mam potraktowac zielona salate? Plynem do naczyn FAIRY czy lepiej klorhexydyna?
Robert
4 dni temu
Bzdury. Co niby jest w tym takiego strasznego? - sól? - jak sami dodamy to będzie mniej? - utwardzone tłuszcze? - a margaryna to niby co? - glutaminian sodu? - jest wszędzie, występuje też naturalnie, m.in. w grzybach czy pomidorach. Azjaci używają czystego glutaminianu sodu jak my soli i żyją najdłużej na świecie - maltodekstryny? barwnik? w takich ilościach całkowicie nieszkodliwe itd. Jeszcze raz: bzdury wyssane z palca, autor nie ma pojęcia o czym pisze.
Zaprzeczysz?
4 dni temu
Nic nie jedzcie. Wszystko jest szkodliwe.
mar
4 dni temu
to prawda. Kiedyś codzienni w pracy robiłem sobie taki "rosołek" i w ten sposób rozwaliłem serce. Konieczny okazał się stent.
100%
4 dni temu
zakłamania i niespójności! Moda chwilowa a we wszystkich innych przepisach kostka rosołowa na I miejscu...
bCXslbiP
sad
4 dni temu
ja nie uzywam kostek rosolowych,ugotuje zupe,bez kostek rozolowych
sad
4 dni temu
ja nie uzywam kostek rosolowych,ugotuje zupe,bez kostek rozolowych
elfik
4 dni temu
no właśnie - kto pozwala to produkować ? kto tego nie widzi na rynku ?
elfik
4 dni temu
no właśnie -kto pozwala to produkować ? kto tego nie dostrzega na rynku ?
6456fgg
4 dni temu
Sól, cukier i suszone warzywa - straszny skład. Tłuszcze utwardzane są oczywiście niedobre, ale z drugiej strony występują w wielu innych produktach, które są często spożywane. A ilu kostek użyje się na garnek zupy czy sosu? 1 lub 2.
dobre
4 dni temu
Ha , no ciekawe, bo w każdym waszym artykule o jedzeniu , w spisie składników ZAWSZE jest jakaś kostka rosołowa albo jakiś proszek smakowy ! Cały portal o jedzeniu do poprawki !
bCXslbjr
bCXslbiy
bCXslbjy
bCXslbjz