Sałatki to stały element w polskiej kuchni. Co raz częściej zamiast bycia dodatkiem do posiłku, sprawdzają się jako drugie śniadanie lunch lub lekka kolacja. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawione solą i pieprzem smażymy do momentu odparowania płynu. W międzyczasie drobno kroimy kurczaka, pomidory i oliwki. Następnie jogurt mieszamy z majonezem i musztardą otrzymując sos. Mając przygotowane składniki na dnie miski, układamy drobne kawałki umytej wcześniej sałaty. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, tworząc kolejną warstwę sałatki. Kolejnym piętrem sałatki będą jajka na twardo wraz z 1/3 sosu jogurtowego posypane serem żółtym. Jeszcze tylko warstwa pomidorów z sosem i kawałki kurczaka. Na samym końcu dodajemy odcedzony groszek, oliwki i kukurydzę wraz zresztą sosu. Sałatkę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem warto schłodzić sałatkę.