programy
kategorie

Idealne faworki. Tadeusz Muller o sekrecie z przepisu Magdy Gessler

- Robienie faworków jest o wiele trudniejsze, niż robienie pączków. Faworki trzeba rozwałkować prawdziwym wałkiem około trzech razy, żeby były puszyste. Do receptury dodajemy spirytus i rum - wylicza Tadeusz Muller, współwłaściciel cukierni Słodki Słony Familia na warszawskim Wilanowie. - Dzięki tym dodatkom faworki podczas smażenia nie nasiąkają tłuszczem. I to jest nasz sekret, dzięki któremu faworki są bardzo chrupkie i jednocześnie nienasączone tłuszczem - podkreśla znany restaurator. Mistrz cukiernictwa Paweł Matuszewski stworzył wraz z Magdą Gessler autorską recepturę na faworki. W ich chrustach nie może zabraknąć wiejskiej kwaśnej śmietany, dużej ilości żółtek, a także odrobiny araku.

62 reakcje
20
32
10
Podziel się
Komentarze (10)
11-02-2021
DrHauuus
W ostatnich czasach widzę ośli pęd do głupot i unikania wszystkiego co ma tłuszcz. Otóż drodzy Państwo. Tłuszcz jest niezbędny do normalnego funkcjonowania naszego ciała...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (10)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(10)
DrHauuus
3 lata temu
W ostatnich czasach widzę ośli pęd do głupot i unikania wszystkiego co ma tłuszcz. Otóż drodzy Państwo. Tłuszcz jest niezbędny do normalnego funkcjonowania naszego ciała i absorpcji wielu związków i witamin. Tak Bóg to wymyślił i niech tak zostanie. Nawet w Biblii jest napisane, że urządzisz ucztę z tłustych cieląt itd. Więc należałoby włączyć myślenie i nie łykać wszystkiego jak pelikan, gdyż ludzie którzy spożywają więcej tłuszczu, po prostu są zdrowsi.
pol
3 lata temu
ten trik ze spirytusem lub wódką robiłem z matką 40 lat temu więc to nie nowość
wstyd
3 lata temu
I to sa te wasze wolne media. Jak nie Gesler to Rozenek albo Wieniawa albo Wojewódzki albo Radzio. Pogratulować.
Beata
3 lata temu
Juz w PRLu moja mama dodawala wodke do faworkow i tak ja tez robie do dzis. Nie wiedzialam tylko, ze wodke dodaje sie po to by faworki nie nasiakaly tluszczem ... dziekuje zatem panu Matuszewskiemu za uswiadomienie mnie. Co fachowiec to fachowiec ! :)
Lolo
3 lata temu
I wielki mi Halo............. .Można dodać zamiast wódki sok z cytryny limonki lub po prostu ocet
Najnowsze komentarze (10)
Lolo
3 lata temu
I wielki mi Halo............. .Można dodać zamiast wódki sok z cytryny limonki lub po prostu ocet
DrHauuus
3 lata temu
W ostatnich czasach widzę ośli pęd do głupot i unikania wszystkiego co ma tłuszcz. Otóż drodzy Państwo. Tłuszcz jest niezbędny do normalnego funkcjonowania naszego ciała i absorpcji wielu związków i witamin. Tak Bóg to wymyślił i niech tak zostanie. Nawet w Biblii jest napisane, że urządzisz ucztę z tłustych cieląt itd. Więc należałoby włączyć myślenie i nie łykać wszystkiego jak pelikan, gdyż ludzie którzy spożywają więcej tłuszczu, po prostu są zdrowsi.
Ala Karolina
3 lata temu
Wczoraj zrobilam faworki z dodatkiem koniaku Napoleon 5 gwiazdek , bo nie mialam wódy, i sa bardzo smaczne chrupiace, maja wielkie pecherze, jednym słowem niebo w gebie. Trzeba byc bardzo rozrzutnym żeby kupowac u utuczonej Gesler
pol
3 lata temu
ten trik ze spirytusem lub wódką robiłem z matką 40 lat temu więc to nie nowość
abc
3 lata temu
I cóż to za sekret, co za tajemnica, od dawna to wiem, cóż tak piejecie nad przepisami tej pani
po-ko
3 lata temu
opodatkować te niby-wolne media wp, onet, interię i pozostałe pseudo informatory, najwięcej w nich plotkarstwa i kłamstw
wee-wil
3 lata temu
a nasza zapracowana siostra robila na szybko faworki z kupionego mrozonego ciasta francuskiego i byly lepsze niz gesslerowej.
Beata
3 lata temu
Juz w PRLu moja mama dodawala wodke do faworkow i tak ja tez robie do dzis. Nie wiedzialam tylko, ze wodke dodaje sie po to by faworki nie nasiakaly tluszczem ... dziekuje zatem panu Matuszewskiemu za uswiadomienie mnie. Co fachowiec to fachowiec ! :)
wstyd
3 lata temu
I to sa te wasze wolne media. Jak nie Gesler to Rozenek albo Wieniawa albo Wojewódzki albo Radzio. Pogratulować.
kuchcik
3 lata temu
Geslerowa celowo dodaje swoje włosy do potraw?