programy
kategorie

Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo

Nottingham University przeprowadził eksperymenty dotyczące gotowania idealnego jajka na twardo. Naukowcy doszli do wniosku, że powinno się je gotować dokładnie przez 4 minuty i 15 sekund. Wielcy szefowie kuchni mają jednak swoje metody. Serwis Dailymail postanowił skonsultować słynne przepisy na idealne jajko na twardo z Theo Ramdallem, właścicielem i szef kuchni londyńskiej restauracji. Delia Smith sugeruje zagotowanie jajka w małym rondelku przez około minutę przed wrzeniem. Następnie należy je gotować przez 6 minut. Jamie Oliver dodaje jajka zaraz do wrzątku, wcześniej przyprawiając wodę szczyptą soli. Wg kucharza w ten sposób unikniemy pęknięcia skorupki. Aby jajko było idealnie ugotowane na twardo, należy poczekać 10 minut. Najsłynniejszy szef kuchni Gordon Ramsay zgadza się z wynikami brytyjskich naukowców. Jednak zaznacza, że jajko musi być wrzucone do wrzątku, a po pięciu sekundach ogień należy zmniejszyć. Nigella Lawson preferuje gotowanie jajka wraz z...

rozwiń
267 reakcji
40
142
85
Podziel się
Komentarze (85)
02-09-2021
MickCzy to nie dziwne że Anglicy mający najgorszą kuchnię świata mają najbardziej uznanych ekspertów od gotowania?
zobacz więcej komentarzy (85)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(85)
Mick
3 lata temu
Czy to nie dziwne że Anglicy mający najgorszą kuchnię świata mają najbardziej uznanych ekspertów od gotowania?
uczony
3 lata temu
Może jakis doktorat na temat gotowania jaj ????
Olek kucharz
3 lata temu
To panowie naukowcy włóżcie do tego samego garnka na dokładnie ten sam czas dwa jajka: bardzo duże i małe. I powodzenia w gotowaniu na jednakowo.
e tam
3 lata temu
wielką sztuka jest ugotowanie jajka na miękko ,tak aby tylko białko było ściągnięte, tym bardziej że przetrzymuje się je w lodówce.Ugotować na twardo to nie sztuka
shsj
3 lata temu
„Delia Smith sugeruje zagotowanie jajka w małym rondelku przez około minutę przed wrzeniem”. Czego nie rozumiecie?
Najnowsze komentarze (85)
Antek
2 lata temu
Czy ten kto to pisał, ma dobrze w głowie? Toż to jakiś bełkot
Dero
3 lata temu
Włozyć jajka do garnka , zalać zimną wodą i zagotować. Gdy się zagotują, wyłączyć i pozostawić w tej gorącej wodzie na 15 minut. Potem odlać wodę, zalać zimną i można jesć. Wot i co!
Litości
3 lata temu
Na słowo EKSPERCI zbiera mi się na wymioty
sąsiadka
3 lata temu
ja np.golę jaja przed gotowniem
SMOK
3 lata temu
Ja nie umiem ugotować jajek na miękko. Gotowałem kiedyś cala noc i nadal były twarde a wody dolewałem, żeby były cały czas przykryte.
Dziadek 65+
3 lata temu
Solenie wody nie chroni przed pęknięciem skorupki, a hamuje w znacznym stopniu wypływ białka, gdy do tego "nieszczęścia" dojdzie. Najlepiej wrzucać jajczęta do wrzątku (woda osolona), gotować 10 min., a na zakończenie "utopić" w zimnej wodzie. Jeżeli ktoś wrzuca jajca do zimnej wody, to najlepiej skrócić czas do 7,5-8 min. (licząc od czasu wrzenia), bo przy dłuższym gotowaniu żółtko jest "przegotowane" i niezbyt korzystnie wygląda. Smacznego !!!
Ted
3 lata temu
Ale jaja z jajami, jest nad czym debatować.
moss***
3 lata temu
zeby muc byc wiarygodnym na temat GOTOWANIA to nalezy pomieszkac lata wParyzu przejesc tysiace € w roznych rest. odwiedzic i posmakowac potrawy z najlepszych paryskich szkol kulinarnych w ktorych nie ma wykladowcow ani z Londynu ani z N.Jorku - sa tylko Francuzi i brawo im za to, co i jak od lat przyzadzaja!
Marek59
3 lata temu
Ja gotuję godzinę i dwadzieścia minut i nie zdarzyło się aby było jeszcze miękkie.🙃
CtM
3 lata temu
"Nigella Lawson preferuje gotowanie jajka wraz z wodą" - spróbujcie ugotować jajko BEZ wody! No chyba, że macie "jajowar", to można go całego nie zanurzać, ale i tam potrzeba wody.
Mark
3 lata temu
do dzisiaj żyłem w przeświadczeniu że oddziela się skorupki od jajek - teraz wiem że prawidłowo oddziela się jajko od skorupy ... masakra ...
???
3 lata temu
Dodaje "ZARAZ do wrzątku" czyli kiedy? Jakie "zaraz"?
dziad kuchenn...
3 lata temu
Gotuję, od zimnej wody, przez 4 minuty. Wyłączam gaz i zostawiam jajka w wodzie do ostygnięcia. Żółtka nie mają zielonej otoczki.
Rutek
3 lata temu
" Nigella Lawson proponuje gotowane jajka wraz a wodą " a ja proponuję gotowane jajka wraz z moczem .! Ten tekst chyba napisał jakiś naturalizowany innastraniec ! Czy w polskiej szkole zaprzestano nauki języka polskiego panie min . Czarnek ?
...
Następna strona