Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo
Nottingham University przeprowadził eksperymenty dotyczące gotowania idealnego jajka na twardo. Naukowcy doszli do wniosku, że powinno się je gotować dokładnie przez 4 minuty i 15 sekund. Wielcy szefowie kuchni mają jednak swoje metody. Serwis Dailymail postanowił skonsultować słynne przepisy na idealne jajko na twardo z Theo Ramdallem, właścicielem i szef kuchni londyńskiej restauracji. Delia Smith sugeruje zagotowanie jajka w małym rondelku przez około minutę przed wrzeniem. Następnie należy je gotować przez 6 minut. Jamie Oliver dodaje jajka zaraz do wrzątku, wcześniej przyprawiając wodę szczyptą soli. Wg kucharza w ten sposób unikniemy pęknięcia skorupki. Aby jajko było idealnie ugotowane na twardo, należy poczekać 10 minut. Najsłynniejszy szef kuchni Gordon Ramsay zgadza się z wynikami brytyjskich naukowców. Jednak zaznacza, że jajko musi być wrzucone do wrzątku, a po pięciu sekundach ogień należy zmniejszyć. Nigella Lawson preferuje gotowanie jajka wraz z...
Czy to nie dziwne że Anglicy mający najgorszą kuchnię świata mają najbardziej uznanych ekspertów od gotowania?
uczony
3 lata temu
Może jakis doktorat na temat gotowania jaj ????
Olek kucharz
3 lata temu
To panowie naukowcy włóżcie do tego samego garnka na dokładnie ten sam czas dwa jajka: bardzo duże i małe. I powodzenia w gotowaniu na jednakowo.
e tam
3 lata temu
wielką sztuka jest ugotowanie jajka na miękko ,tak aby tylko białko było ściągnięte, tym bardziej że przetrzymuje się je w lodówce.Ugotować na twardo to nie sztuka
shsj
3 lata temu
„Delia Smith sugeruje zagotowanie jajka w małym rondelku przez około minutę przed wrzeniem”. Czego nie rozumiecie?
Najnowsze komentarze (85)
Antek
2 lata temu
Czy ten kto to pisał, ma dobrze w głowie? Toż to jakiś bełkot
Dero
3 lata temu
Włozyć jajka do garnka , zalać zimną wodą i zagotować. Gdy się zagotują, wyłączyć i pozostawić w tej gorącej wodzie na 15 minut. Potem odlać wodę, zalać zimną i można jesć. Wot i co!
Litości
3 lata temu
Na słowo EKSPERCI zbiera mi się na wymioty
sąsiadka
3 lata temu
ja np.golę jaja przed gotowniem
SMOK
3 lata temu
Ja nie umiem ugotować jajek na miękko. Gotowałem kiedyś cala noc i nadal były twarde a wody dolewałem, żeby były cały czas przykryte.
Dziadek 65+
3 lata temu
Solenie wody nie chroni przed pęknięciem skorupki, a hamuje w znacznym stopniu wypływ białka, gdy do tego "nieszczęścia" dojdzie. Najlepiej wrzucać jajczęta do wrzątku (woda osolona), gotować 10 min., a na zakończenie "utopić" w zimnej wodzie. Jeżeli ktoś wrzuca jajca do zimnej wody, to najlepiej skrócić czas do 7,5-8 min. (licząc od czasu wrzenia), bo przy dłuższym gotowaniu żółtko jest "przegotowane" i niezbyt korzystnie wygląda. Smacznego !!!
Ted
3 lata temu
Ale jaja z jajami, jest nad czym debatować.
moss***
3 lata temu
zeby muc byc wiarygodnym na temat GOTOWANIA to nalezy pomieszkac lata wParyzu przejesc tysiace € w roznych rest. odwiedzic i posmakowac potrawy z najlepszych paryskich szkol kulinarnych w ktorych nie ma wykladowcow ani z Londynu ani z N.Jorku - sa tylko Francuzi i brawo im za to, co i jak od lat przyzadzaja!
Marek59
3 lata temu
Ja gotuję godzinę i dwadzieścia minut i nie zdarzyło się aby było jeszcze miękkie.🙃
CtM
3 lata temu
"Nigella Lawson preferuje gotowanie jajka wraz z wodą" - spróbujcie ugotować jajko BEZ wody! No chyba, że macie "jajowar", to można go całego nie zanurzać, ale i tam potrzeba wody.
Mark
3 lata temu
do dzisiaj żyłem w przeświadczeniu że oddziela się skorupki od jajek - teraz wiem że prawidłowo oddziela się jajko od skorupy ... masakra ...
???
3 lata temu
Dodaje "ZARAZ do wrzątku" czyli kiedy? Jakie "zaraz"?
dziad kuchenn...
3 lata temu
Gotuję, od zimnej wody, przez 4 minuty. Wyłączam gaz i zostawiam jajka w wodzie do ostygnięcia. Żółtka nie mają zielonej otoczki.
Rutek
3 lata temu
" Nigella Lawson proponuje gotowane jajka wraz a wodą " a ja proponuję gotowane jajka wraz z moczem .! Ten tekst chyba napisał jakiś naturalizowany innastraniec ! Czy w polskiej szkole zaprzestano nauki języka polskiego panie min . Czarnek ?