programy
kategorie

Idealny schabowy. Podpowiadamy jak go przyrządzić

Kotlet schabowy to danie, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie sobotniego obiadu. Wielu z nas ma na niego swoje sprawdzone przepisy, które sprawiają, że smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Sekrety na idealne schabowe przechodzą z pokolenia na pokolenia. Mięsa należy odpowiedni przygotować. Na początku należy usunąć białą błonkę i pokroić je na grube plastry. Przy użyciu tłuczka należy rozbić kotlety na preferowaną przez nas grubość. Wielu zaleca, by przed smażeniem mięso moczyć w mleku i cebuli na minimum 2 godziny. Ma to zagwarantować delikatność dania oraz intensywny smak. Tak przygotowane mięso należy osączyć z nadmiaru wilgoci ręcznikiem papierowym – w ten sposób panierka będzie się lepiej trzymać. Kotlety następnie maczamy na zmianę w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Nie zaleca się nadmiernej ilości panierki. Bułka tarta łatwo wchłania tłuszcz, przez co nasze danie może stracić na smaku i być ciężkostrawne. Kotlety zaleca się smażyć na...

rozwiń
291 reakcji
149
119
23
Podziel się
Komentarze (23)
03-09-2021
HenryDzięki! Super porady! A ja, durny, do tej pory smażyłem schabowego na wodzie po małosolnych, obtoczonego mirabelkami.
zobacz więcej komentarzy (23)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(23)
Henry
3 lata temu
Dzięki! Super porady! A ja, durny, do tej pory smażyłem schabowego na wodzie po małosolnych, obtoczonego mirabelkami.
@@@
3 lata temu
Po prostu rewelacje. Portal uczy gotować jajka, smażyć schabowe i kisić małosolne. Jak przez stulecia Polacy sobie radzili bez tych cennych rad?
Howgh -ja ska...
3 lata temu
Podstawowy błąd przy smażeniu schabowych to częste ich obracanie bo "może się nie dosmaży". Smażymy krótko z jednej a potem z drugiej strony i z paleni na talerz. Schab nie wymaga długiego przebywania w wysokiej temperaturze - wtedy robi się twardy. Jeśli panieruje się przed samym smażeniem wystarczy jajko i bułka - nigdy nie odpada. Schabu nie należy też solić i odkładać do lodówki - najlepiej dobrze posolić jajko do panierowania '.
JERZY.
3 lata temu
Nigdy nie używajcie mąki, wystarczy samo roztrzepane jajko z odrobiną wody i tarta bułka koniecznie drobno przesiana. Smażyć początkowo na mocno rozgrzanym oleju i stopniowo zmniejszać temperaturę .
Sahara
3 lata temu
I to jest ten idealny schabowy??? Masakra. Czy ktoś recenzuje te bzdurne teksty, kto to pisze?
Najnowsze komentarze (23)
Jurand
3 lata temu
No no przepis super dla osób w wieku szkolnym porażka
Kiki
3 lata temu
Poprostu GENIUSZ. Autor artykułu powinien zostać premierem. Mąka, jajko, bułka, a potem smażyć
kuchcik.
3 lata temu
Ech Poloki,Poloki,kto by wam dogodzil.
halszka
3 lata temu
zrobilam tak, twardy jak podeszwa!
Sahara
3 lata temu
Kto to pisze!!!???!!! No chyba w tych beznadziejnych tekstach chodzi tylko o to, by,, uruchomić,, ludzi do aktywność w sieci, by mieć więcej odsłon
Sahara
3 lata temu
I to jest ten idealny schabowy??? Masakra. Czy ktoś recenzuje te bzdurne teksty, kto to pisze?
Abcc
3 lata temu
Dobry artykuł dużo młodych kobiet uczy sie gotowac . Robie bez mąki .
Ania z W-wa
3 lata temu
Jednak chyba cofamy sie do średniowiecza uczymy się na nowo
JERZY.
3 lata temu
Nigdy nie używajcie mąki, wystarczy samo roztrzepane jajko z odrobiną wody i tarta bułka koniecznie drobno przesiana. Smażyć początkowo na mocno rozgrzanym oleju i stopniowo zmniejszać temperaturę .
emerytka
3 lata temu
Zawsze mówiłam,że takie schabowe to jak podeszwy..(przepraszam) Ja przygotowuję tradycyjnie wszystko jak trzeba, ale przed włożeniem na patelnię namaczam jeszcze raz w jajku. Takie kotlety są i soczyste i panierka nie jest spalona....
kucharek
3 lata temu
pani redaktor to chyba maczała kotlety w budyniu....a panierowała w kaszy ...jeśli dziś ogłasza takie "rewelacje" w postaci jajka i bułki tartej !!!! dla kumatych...ten sposób przyrządzania kotletów był wynalazkiem austriaków (wienner schnitzel ) czyli kotlet cieniutko rozbity z cielęciny ! w ubogiej wersji ze schabu....a powstał ten przepis w wyniku działań wojennych między austrią a włochami ...w wyniku której zabrakło sera parmegiano regiano w austrii - bo właśnie w nim panierowano kotlety cielęce !!!
emeryt
3 lata temu
Macie jeszcze jakąś apkę na te schabowe?
PRYMUS
3 lata temu
Mizeria czy sałatka to dodatki do obiadku . WIĘC albo jedno albo drugie .
igor
3 lata temu
ja używam jajka bułka jako bułka wtedy to jest chrupki smak lepszy niż w kfc ale mąki nie feee poco