programy
kategorie

Jabłka a alzheimer. Zaskakujące wyniki badań naukowców

"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie" - to słynne powiedzenie sprawdza się kolejny raz. Udowadniają to najnowsze wyniki badań niemieckich naukowców z Centrum Chorób Neurodegeneracyjnych w Bonn. Eksperci właśnie potwierdzili, że naturalne związki występujące w jabłkach zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i innych form demencji. Badanie wykazało, że wysokie stężenie fitoskładników (obecnych w różnych owocach i warzywach), stymuluje neurogenezę w mózgu. To proces powstawania nowych neuronów i komórek glejowych, który poprawia pamięć i łagodzi proces starzenia się mózgu. Badania wykonano laboratoryjnie na myszach. Okazało się, że dwa związki zawarte w skórce i miąższu jabłka (kwercetyna i DHBA) tworzyły nowe neurony u zwierząt. Co ciekawe, proces ten zachodził wyłącznie po zjedzeniu całego jabłka, a nie po wypiciu szklanki soku jabłkowego. To kolejne cudowne właściwości tego owocu. W 2019 r. potwierdzono, że jabłko zmniejsza ryzyko zawału serca.

15-02-2021
115 reakcji
73
17
25
Podziel się
Komentarze (25)
15-02-2021
myślący
Fajnie tyle tylko, że za tydzień napiszą że najnowsze badania dowodzą, że jabłka mają szkodliwe związki rakotwórcze. ?Tak jak np. z jajkami które w styczniu zapobiegały...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (25)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(25)
myślący
3 lata temu
Fajnie tyle tylko, że za tydzień napiszą że najnowsze badania dowodzą, że jabłka mają szkodliwe związki rakotwórcze. ?Tak jak np. z jajkami które w styczniu zapobiegały odkładaniu "złego"cholesterolu, a w lutym już były be
ligol
3 lata temu
Za miesiąc napiszą: jabłka szkodzą! Zakwaszają organizm. Trzeba coś pisać by mieć pełny gar.
cdedfe3
3 lata temu
Zwłaszcza te z marketów po kilkunastu opryskach chemią !
pyra
3 lata temu
No to idę po jabłka zamiast po piwo.
kit
3 lata temu
najnowsze badania portalu, hehehe..znane od 100 lat
Najnowsze komentarze (25)
Horpyna
3 lata temu
Ja jem co najmniej dwa jabłka, a często więcej, kontakty zaś z lekarzami mam coraz częstsze.
Tadek
3 lata temu
Naturalnie rosnące to możę i tak ,ale nie z sadów plantatorów ,gdzie pryskane czym się da.
Niestety
3 lata temu
Dzisiaj to często tylko napompowane "sterydami" wyroby chemiczne a nie owoce. Straszne jak nas trują, tylko swoje warzywa albo rak gotowy.
CNNNC
3 lata temu
Nie nawidze jablek lakierowanych . Nie wiem co zrobic ze skorka , Ta naklejka okragla doprowadza mnie do zlosci . Przykleja karteczke , polakieruja , cena wyzsza bo niby jablko lepsze . Oszustwo i socjotechnika . To robota Lucyferian
Marshall
3 lata temu
Przed Alheizmerem najlepiej chroni tytoń. Palić, palić, palić! Najwyżej będzie raczek.
frrrf
3 lata temu
Pamiętam jak papryka miała być zdrowa, a potem z Lidla wycofywano całe tysiące ton papryki która była zatruta jakimiś pestycydami i truła ludzi. Czy z jabłkami na pewno jest inaczej? Czemu one nie mają robaczka a w środku, czemu są tak idealnie okrągłe?
Ada
3 lata temu
O tym że jabłka są lekiem dla życia , wiadomo było od dawna.
frrrf
3 lata temu
Czy osoba która pije i pali tez będzie ochroniona?
jan
3 lata temu
Od lat zjadam jabłka ze skórką i nasionami. Oczywiste, że staram się umyć je dokładnie. Nie mam żadnych wzdęć, mimo zjedzeniu nawet 1 kg jabłek.
kojott69
3 lata temu
Może i tak ale jabłka ze swojego sadu ,a nie te z marketu. Tak się składa, ze pracuję sezonowo w sadach i tyle chemii ile pompuje się w jabłka to w głowie się nie mieści. Liście są białe od oprysków co chwilę ktoś ma wysypkę i puchnie od chemikaliów, wszystkie nowe odmiany jabłek muszą być pryskane ,bo inaczej nie będzie plonów . Zdrowiej wypić flaszkę z sąsiadem niż zjeść kilogram jabłek z marketu .
gość
3 lata temu
tylko gdzie kupić te zdrowe jabłka bez chemii
opa
3 lata temu
bzdura, chyba że chodzi o jakiej dzikie jabłka kwasiory
sdffds
3 lata temu
Jabłka są jak gąbka. Chłoną wszystkie toksyny z oprysków. Potrafi ich być aż 10 w sezonie. Jabłka z marketów znajdują się na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o toksyczne produkty. Producenci każde jabuszko muszą nawozić sztucznymi nawozami, opryskiwać, nawoskować i okleić. Unikajcie tego szajsu z marketów!
miecz
3 lata temu
pod jednym warunkiem ,jablko polskie nie pryskane ,jablko pryskane chemia jest blyszczace i bez plamek