programy
kategorie

Jajka z południa Polski mogą zawierać rakotwórcze substancje

Jajecznica, omlet czy gotowane na twardo. Jajka to jedne z najczęściej spożywanych produktów przez Polaków. Według badań CBOS na temat "Zachowań żywieniowych Polaków" z 2015 roku aż 69 proc. Polaków spożywa je kilka razy w tygodniu, a 13 proc. codziennie włącza je do swojego menu. Okazuje się, że nie wszystkie jajka są zdrowe. Badacze z Politechniki Krakowskiej udowodnili, że jaja z wolnego wybiegu zawierają znacznie więcej zanieczyszczeń niż te, które są z dużych ferm hodowlanych - wyjaśnił prof. Adam Grochowalski z Politechniki Krakowskiej. W przebadanych jajkach znaleziono rakotwórcze dioksyny, które mogą przyczynić się do zachorowania na raka. Dotyczy to jednak kur z południa Polski, gdyż w tych rejonach odnotowane jest duże zanieczyszczenie powietrza.
16-02-2016
0
0
Podziel się
Komentarze (0)
Napisz komentarz