bFHePtNM
bFHePtNQ
bFHePtNU
programy
kategorie
bFHePtNN

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Fasola jest jednym z tych warzyw, które przed spożyciem wymaga wcześniejszego ugotowania. W zależności od tego, jak to zrobimy, możemy uniknąć nieprzyjemnych problemów ze wzdęciami. Wiele osób dlatego też unika tego bardzo zdrowego warzywa. Fasola jest świetnym źródłem białka i warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Nie trzeba zatem całkiem rezygnować z potraw z fasolą. Istnieje kilka sposobów jej przygotowania, aby nie wywoływała problemów z jelitami. Wystarczy zastosować jeden z nich i przy okazji pamiętać o paru drobnych szczegółach.

544 reakcje
316
211
17
Podziel się
Komentarze (17)
17-01-2022
irena NO NORMALNIE DZIENNIKARZ POWINNIEN DOSTAĆ NOBLA
zobacz więcej komentarzy (17)

Programy Wirtualnej Polski

bFHePtNZ
KOMENTARZE
(17)
irena
4 miesiące temu
NO NORMALNIE DZIENNIKARZ POWINNIEN DOSTAĆ NOBLA
wirus
4 miesiące temu
Wow !!! Info warte nagrody Nobla !!!
RomCyg
4 miesiące temu
Przypuszczam, że wiele osób wie jak prawidłowo gotować fasolę, ale nie zaszkodziłoby podać to w felietonie.
bFHePtOr
jo-ka
4 miesiące temu
Informacje przydatne dla początkujących kucharek.
zniesmaczony
4 miesiące temu
Głupszej porady kulinarnej nie czytałem !!!!! pogratulować dobrego samopoczucia !!!!!.
Najnowsze komentarze (17)
Ryoyu
4 miesiące temu
Gdzie te zasady?
Wojtek
4 miesiące temu
Strączkowe zawierają cukier galaktoze. Ten cukier nie trawi się w żołądku i przechodzi do jelit. Tam bakterie coli go pożerają i produkują gazy. Strączkowe, np. fasolkę należy namoczyć 24 h przed ugotowanie m. Wytwarza się enzym Galaktaza, który rozkłada ten cukier. Wzdęć nie będzie.
Marianna
4 miesiące temu
Ależ rewelacja ! Jak można być takim roztrzepanym ! Każdy kto czytał ten artykuł tyle się dowiedział co nic ! Jestem w totalnym szoku ! Może o to chodziło ?
Kucharz
4 miesiące temu
Fasolę moczyć w ostudzonej przygotowanej wodzi z dodatkiem drobno pokrojone czerwonej cebuli (moczyć 12 godzin) po namoczeniu gotować na wolnym ogniu aż zmiennie.
mi_to_lotto
4 miesiące temu
Co zrobić, żeby ugotować ciut starszą fasolę. Żeby była dobra do spożycia. Wie ktoś? Proszę o sprawdzone sposoby...
Pawcio
4 miesiące temu
Humor dopisuje , następna porada będzie tego samego typu? Ubaw po pachy :-)
Veliciraptor
4 miesiące temu
Dla jedzących groch czy fasolę, albo bigos lub gęstą kapustę podsmażaną, jest dobra rada... jeść do woli a skutecznym środkiem przeciw wzdęciom, jest zjedzenie w ilości jednej łyżki suszonej natki pietruszki! Sposób stary i wypróbowany w ziołolecznictwie, jednakże najlepszym środkiem jest jedzenie tych potraw w umiarkowanej ilości! A jeśli nie chcecie to dla kulinarnych zabaw ugotujcie do tych potraw sos Cumberland... świeże liście pietruszki, drobno utarty korzeń pietruszki, owoce borówki ze zwykłą zasmażką białą dokwaszając sokiem cytryny, z odrobiną soli kamiennej!
zniesmaczony
4 miesiące temu
Głupszej porady kulinarnej nie czytałem !!!!! pogratulować dobrego samopoczucia !!!!!.
bFHePtOj
Andrzej
4 miesiące temu
Gotuję tak od zawsze, a i tak mam pie....nie /wzdęcia/. Myślałem że dzisiejsza młodzież ma jakiś super sposób.
aza
4 miesiące temu
dodać tymianek
nic
4 miesiące temu
i co dalej
babka kiblowa
4 miesiące temu
Stek bzdur !!!
jo-ka
4 miesiące temu