programy
kategorie

Jak sprawić, aby rosół nie był mętny? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Rosół z makaronem to jedna z najpopularniejszych zup, które pojawiają się na naszych stołach. Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez niego. Nie tylko świetnie smakuje, ale także rozgrzeje i zaspokoi głód na długo. Rosół jest również jedną z najtrudniejszych do przygotowania zup. Można popełnić naprawdę wiele błędów podczas gotowania, a jednym z najczęstszych jest sprawienie, że będzie on mętny. Straci wówczas nie tylko na wyglądzie, ale też bardzo na smaku. Aby uniknąć tego problemu, wystarczy zastosować kilka podpowiedzi, które prezentujemy w wideo. Dzięki nim rosół wyjdzie idealny i domownicy będą zachwyceni jego smakiem. Pamiętaj o tym, aby mięso oraz użyte warzywa były świeże. Najlepszy rosół będzie także z domowej roboty makaronem.

688 reakcji
405
242
41
Podziel się
Komentarze (41)
07-09-2021
kucharkaAle się naczytałam i dużo dowiedziałam....... Ha ha ha. Ile płacą za takie artykuły?
zobacz więcej komentarzy (41)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(41)
kucharka
3 lata temu
Ale się naczytałam i dużo dowiedziałam....... Ha ha ha. Ile płacą za takie artykuły?
$$$$
3 lata temu
Rosół nie będzie mętny bo rosołu się nie gotuję tylko ciągnie na małym ogniu i się go od szumowuje .
Gotowacz roso...
3 lata temu
Najlepszym sposobem na to, aby rosół nie był mętny jest gotowanie go na "domowej" kurze. Zawsze kiedy gotuję na kurze ze sprawdzonego źródła rosół jest pięknie klarowny i żółty. Dla odmiany ZAWSZE, kiedy gotuję (a właściwie gotowałem) na tym syfie ze sklepów, to jest mętny, biały i toczy się obrzydliwa piana. Sami zastanówcie się skąd się ona bierze i dlaczego nie ma jej w kurkach hodowanych w normalnych domowych warunkach?
Marzka
3 lata temu
fajne komentarze...kura domowa? a skąd mam ją wytrzasnąć co tydzień?? gotuję rosół w każdą niedzielę i rosół jest pyszny i klarowny.....porcja rosołowa ( ze sklepu)... kawałek szyi bądź skrzydło z indyka ( ze sklepu)....żołądki kurczęce bądź z indyka ( ze sklepu).....marchewka, pietruszka, seler ( ze sklepu).....mięso zalewam wodą i gotuję szumowiny zbieram ale nie do końca (białko)....dopiero wtedy wrzucam warzywa i wrzucam dwie łyżki soli ( nie wegety czy kucharka) i łyżkę pieprzu....bez przykrycia, na minimalnym ogniu pyrka sobie ok 2 - 2.5 godziny.....pyszny, klarowny....kiedyś doprawiałam kucharkami, Maggi...pod przykrywką...od razu warzywa dodawałam, co dawało słodycz....i nagle Tomasz Strzelczyk mi pokazał prawdziwy smak rosołu 😋😋
Fachowiec
3 lata temu
Na "wolnym ogniu". Szumować i szumować.
Najnowsze komentarze (41)
gość eweli
3 lata temu
Dla mnie jeden sposób jest najlepszy, żeby czasem nie zagotować, nastawiam rano np koło 8:00 i ok 13:00 jest gotowy, tylko wrzenie, i nie ma znaczenia czy na mięsie ze sklepu czy własnej kurze (juz babcia zabiła ostatnią) więc tylko kury sklepowe, zawsze wychodzi idealnie klarowny, do tego liść kapusty włoskiej, poza walorem aromatycznym ma super funkcje wyłapywania szumowin, przy użyciu szumówki zawsze coś zostaje i te męty wyłapuje liść, później tylko delikatnie wyjmuje żeby nie spadły i po sprawie.
Miska
3 lata temu
Aby nie było szumowin na rosole wystarczy mięso wrzucić na gotująca się wodę i po problemie 👌
Joooo
3 lata temu
Dolewam mało zimnej wody i musi pomalutku się gotować.
Ewora
3 lata temu
Ludzie co wy z tymi szumowinami one się wygotowują i znikają nigdy nie stoję i nie zbieram.
Jaco
3 lata temu
"Rosół jest również jedną z najtrudniejszych do przygotowania zup.". Nie wiem kto to pisze..... Nasz kochany Rosół każdy Polak potrafi zrobić
Krzysztof 19...
3 lata temu
Mój rosół .Męso, kawałek szpondra wołowego 1 skrzydło z indyka kilka żołądków z kurczaka.Moczyć to najlepiej przez noc w zimnej wodzie żeby wszystkie brudy wyszły. Zastanawiam garnek z zimną wodą razem z mięsem ,po zagotowaniu zbieram szum wrzucam warzywa z solą i jedną cebulę opaloną do czarności i gotuję 2 godz. ,tak aby tylko mrugało .Musi być klarowny i pyszny na koniec trochę zielonej pietruszki i lubczyku,oczywiście pieprz który wrzucam przy gotowaniu w zierkach. Smacznego.
Gniewny
3 lata temu
Należy rosół odszumowac i będzie piękny przezroczysty i smaczny
Kucharz
3 lata temu
Nareszcie wiem jak ugotować klarowny rosół. W głowie mi to nie zaświtało.
ZIBI
3 lata temu
Dodatkowe dodanie do gotowania wołowego szponder, pozwoli że rosół nie tylko nie będzie mętny...ale i smaczniejsze. Zawsze pojawiające się "szumowiny" należy zgarniać podczas gotowania....samo gotowanie na być na tzw wolnym ogniu, czyli ma pyrkać 😁....smacznego
Silver
3 lata temu
"Błąd popełniany przez wielu Polaków". To cytat z tytułu na głównej. Dziennikarzyna z niemieckiego portalu nie wie, że mętny wywar potrafi się zrobić na całym świecie? Potem sama papka bez żadnych merytorycznych porad.
Bres
3 lata temu
Jajko musi byc wlasne
Polak
3 lata temu
Kto to pisał :gotować to można wodę na twardo a nie rosół.
1-2
3 lata temu
Jak widać na fotce w rosole gotuję się kot, może dlatego rosół jest taki smaczny.
Aga
3 lata temu
SOLIĆ NA SAMYM KOŃCU!