bGarMMbU
bGarMMbY
bGarMMcc
programy
kategorie
bGarMMbV

Jak właściwie przechowywać warzywa?

Jeżeli chcesz zachować wartości odżywcze warzyw, musisz zapewnić im odpowiednie warunki. Należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz poziom wilgotności. Dzięki temu spowolnimy proces ich psucia i co za tym idzie, zanikania wartości odżywczych. Już samo obniżenie temperatury spowolni te procesy dwu- a nawet trzykrotnie. Za wysoka temperatura i niska wilgotność pomieszczenia, spowoduje ich szybkie obumieranie. Zbyt duża wilgotność i temperatura sprzyjają rozwojowi pleśni i gniciu warzyw. Jeśli warzywa okopowe będą przechowywanie w nasłonecznionym miejscu zaczną wytwarzać zielone pędy i zwyczajnie kiełkować. Ich spożycie wtedy będzie szkodliwe. Absolutnie nie należy przechowywać warzyw w szczelnie zamkniętych foliowych opakowaniach. Rośliny również oddychają i wytwarzają sporo ciepła. W takim opakowaniu zagrzewają się i szybko gniją. Jak zatem należy przechowywać warzywa?

Tranksrypcja:
rozwiń
Maka
paka
Maka
paka
Maka
paka
Maka
paka
Maka
paka
Maka
paka
Maka
paka Maka Paka
140 reakcji
27
88
25
Podziel się
Komentarze (25)
30-04-2020
kokoszPo prostu geniusz!!!!!!!!!!!
zobacz więcej komentarzy (25)

Programy Wirtualnej Polski

bGarMMch
KOMENTARZE
(25)
kokosz
2 lata temu
Po prostu geniusz!!!!!!!!!!!
rk18
2 lata temu
bla bla bla i co? w jakiej temperaturze, jakiej wilgotności nie każdy ma profesjonalną chłodnię!! żenada.
on
2 lata temu
wybitna osoba, obejrzałam filmik i zwątpiłam, zero treści..lelum polelum dla osób ograniczonych
bGarMMcz
adas
2 lata temu
Jeszcze jeden genialny artykuł, z którego można dowiedzieć się całe nic. Co za ograniczona osoba kieruje do edycji takie bzdury, podcinając zaufanie do portalu?
szok
2 lata temu
za to odkrycie, nalezy sie nagroda nobla conajmniej i krok do tytulu medrca europy........ niesmowite to kosmiczne...... conajmniej przez tydzien nie zasne
Najnowsze komentarze (25)
Kucharka
2 lata temu
Jakby nie było chemii to by sie nie psuły
waga
2 lata temu
Kup pomidory w sklepie a nie zepsują się tygodniami. Po 2-3 tygodniach jakbyś dostał takim pomidorem, to gorzej boli niż kamieniem:) Taki ekologiczny:)
Yataman
2 lata temu
Tytuł o wozie, artykuł o kozie
Molina
2 lata temu
To jest odkrycie na miare XXIwieku
bliski rozkos...
2 lata temu
Oooooo?????Szoooook. A ja nie wiedzaiał.
asd
2 lata temu
Ten artykuł po odkryciu Ameryki największe dokonanie.
Efka
2 lata temu
Z tego bełkotu dowiedziałam się, że w moich warunkach nie mam szans na przechowanie warzyw. Znaczy co? nie kupować, bo nie ma jak przechowywać?
Eustachy
2 lata temu
I tak sie popsują, są już tak nafaszerowane chemią, że tydzień czasu leżą i dalej są twarde, nie przedojrzeją :D
bGarMMcr
smacznie i zd...
2 lata temu
Producenci warzyw przed sprzedażą spryskują je roztworem podchloranu sodu, żeby nie gniły w sklepach na pólkach. Jest to ta sama substancja , co w żrących płynach do dezynfekcji toalet typu Domestos.
cola
2 lata temu
Ja sobie do warzyw w tym roku zrobiłam ziemiankę. Rewelacyjna sprawa.
240255
2 lata temu
Ja swoje warzywa trzymam pod poduszka...
ja
2 lata temu
To coś co jest na zdjęciu kiedyś nazywali pomidorami. Ja pamiętam ten niepowtarzalny smak. Była o nich także piosenka- adijos pomidory.... Taraz jedzone w ciemności są nierozpoznawalne. Swiństwo!
smakosz
2 lata temu
prawie że się zgadza ale np. sałatę można spoko przechować świeżutką przez 10 dni - wystarczy zawinąć ją w kilka warstw wilgotnego papierowego ręcznika i trzymać w lodówce w pojemniku na warzywa
siwagrzywa
2 lata temu
to jak bedę trzymać pomidory obok ogórków to one mi wykiełkują?co to za bzdury?
bGarMMcT
bGarMMca
bGarMMda
bGarMMdb