programy
kategorie

Jak zrobić gęstszy rosół. Wystarczy jeden składnik, masz go w domu

Kolor rosołu możemy szybko zmienić, dodając do niego sok z buraka. Z kolei smak podkręcą wrzucone goździki. A co zrobić, by rosół był gęstszy i bardziej treściwy? Wystarczy łyżka dowolnego rodzaju octu. Ocet wpływa na tkanki w kościach gotowanego mięsa, powstaje w ten sposób naturalny zagęstnik - żelatyna. Podobnie może zadziałać cytryna, jednak trzeba uważać z jej ilością, by nie popsuć smaku bulionu. Dodana do gotującego się na wolnym ogniu łyżka stołowa octu, poprawi gęstość i smak zupy. Do większej porcji rosołu warto dodać dwie łyżki octu.

28-05-2020
326 reakcji
82
199
45
Podziel się
Komentarze (45)
29-05-2020
kama
Smak i kolor rosołu uzyskuję tylko przy pomocy różnych mięs: kura, wołowina , porcje rosołowe z indyka , gęsi i oczywiście włoszczyzna, oraz przypalona cebula. Wasze...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (45)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(45)
kama
4 lata temu
Smak i kolor rosołu uzyskuję tylko przy pomocy różnych mięs: kura, wołowina , porcje rosołowe z indyka , gęsi i oczywiście włoszczyzna, oraz przypalona cebula. Wasze propozycje to jakieś bzdury wyssane z palca
Danka
4 lata temu
Jak można psuć smak rosołu burakiem, cytryną, goździkami, a tym bardziej octem? To profanacja. Ja dodaję szczyptę kurkumy i jeden suszony grzybek. Kolor wtedy jest ładny.Dla koloru koniecznie przypieczona cebula. Musi być dużo warzyw, dużo dobrego mięsa i bez żadnych sztucznych przypraw. Dla gęstości, czyli kolagenu wystarczą skrzydełka i 2, 3 łapki. Po wystudzeniu jak galaretka.
Jurek
4 lata temu
Nie lubię takich dziwnych wynalazków. To nie są dodatki do rosołu. Chore !!!
Starsza
4 lata temu
Mam ponad 70 lat, ale jeszcze nie jadłam gęstego rosołu! To jakieś bzdury, rosół to wywar z mięsa i włoszczyzny, wolno gotowany a dodawanie dziwnych dodatków powoduje, że jest to jakaś zupa a nie czysty rosół!
kecaj
4 lata temu
Takich głupot już dawno nie czytałem jak żyję prawie 70 lat a gotuję od 40. Najlepiej to nasrać i będzie super gęsty. Znajdzcie mądrzejszych ludzi do pisania bo w WP coraz więcej głupot czytam.
Najnowsze komentarze (45)
Zygi z Legnic...
3 lata temu
Ten przepis, to katastrofa, kto profanuje rosół sokiem z buraka i daje goździki itp. Ja gotuję rosół 3,5 godz. na bardzo małym gazie, nigdy nie wyszedł mi mętny.Gotuję indyk, wołowinka, kurczak, włoszczyzna, przyprawy: pieprz ziarna, ziele angielski e, liść laurowy
www
4 lata temu
Jak się doda sok z cytryny to jest zupa cytrynowa.
rosół nie ros...
4 lata temu
Ja mam lepszy patent: wrzucam groch łuskany, boczek i kiełbasę zasmażone na cebuli. Rosołek jest gęsciutki i sycący.
Arnold Boczek
4 lata temu
Sok z buraka to mój ulubieny.
Arnold Boczek
4 lata temu
Rosół to mój ulubieny.
Ferdek Kiepsk...
4 lata temu
Jeść rosół to każden jeden by chciał a robić to ni ma komu.
Prawda
4 lata temu
Ja słyszałem, że najlepiej naszczać do takiego rosołu po 2 dniowym fest chlaniu. Wtedy takie szczochy gęste i cieny kolor żółtego daje niesamowity smak i gęstość :) Smacznego.
Poszukiwacz t...
4 lata temu
Większych bzdur nie czytałem ! ,na temat gotowania rosołu
RedMax
4 lata temu
można dać tez białą kapustę
mx
4 lata temu
NO! I jeszcze skórkę od cytryny, skórkę od kiełbasy, kostkę maggi i kostkę trotylu!
egonago
4 lata temu
rosól to zupa z kury, której nikt dzisiaj nie ""używa" i warzyw. Pozostałe przepisy dotyczą innych zup . I tyle!
gryglas
4 lata temu
sama jestes burak . Ona to chyba z tego pokolenia co rosol nazywa zupa
gryglas
4 lata temu
przeciez to nie gulasz by go zageszczac a tak na marginesie to sie nie dziwie ze faceci czesciej teraz jedza na miescie skoro baby czerpia wiedze o gotowaniu z takich wypocin
wz
4 lata temu
Bzdury -Rosół to rosół .kura wolnobiegająca .umiar warzyw (pietruszka ,marchew,por,seler) pieprz cebula przypieczina,koniecznie świeży lubczyk,żadnego nawet ziela angielskiego.........tak gotowały babcie ,mamy