programy
kategorie

Jakie jajko jest najzdrowsze? Dietetyczka nie ma wątpliwości

Gotowane jajko jest najzdrowsze, tak twierdzi dietetyk żywienia Małgorzata Krukowska. Jednak nawet ta kwestia ma pewne szczegóły, na które powinna zwrócić uwagę osoba, chcąca znaleźć najzdrowszy wariant tego składnika. Jak się okazuje, najbardziej lekkostrawne jest jajko na miękko. Jednak, jeżeli nasz produkt pochodzi z niepewnego źródła, jajko ugotowane na miękko może sprawić, że zarazimy się salmonellą. Wszystko przez to, że tylko ugotowanie ich na twardo zabija wszelkie, niebezpieczne drobnoustroje. Małe dzieci i kobiety w ciąży powinny więc jeść wariant na twardo. Dietetyk nie poleca spożywania jajek smażonych. Wszystko przez cholesterol, które utlenia się podczas tego procesu i wchodzi w reakcje z tłuszczami np. z masłem czy olejem. Dietetyk poruszała także kwestię jajek z wolnego wybiegu. I choć często uważane są za składnik wysokiej jakości, to jednak w ich przypadku istnieje znacznie większe ryzyko zatrucia pokarmowego i zarażenia się salmonellą.

22-03-2021
223 reakcje
26
123
74
Podziel się
Komentarze (74)
22-03-2021
essKto pamięta czasy kogla-mogla łapka w górę!
zobacz więcej komentarzy (74)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(74)
ess
3 lata temu
Kto pamięta czasy kogla-mogla łapka w górę!
Hej
3 lata temu
Boję się zarazić głupotą czytając te bzdety.
kliv
3 lata temu
To markety hodują kury i mają swoje jajka "jajka z marketu "??? "jajka ze wsi "
prawda
3 lata temu
nie strasz salmonellą z niepewnego źródła. Salmonella i drób to nierozłączna para i bez względu na źródło jajka każde z nich na wierzchu ma te bakterie. Trze umyć i tyle
Nikt
3 lata temu
Pani dietetyczko . Najzdrowsze jest surowe !
Najnowsze komentarze (74)
Polpakski
3 lata temu
Dietetyczka = całkowita ignorancja, takiego steku bzdur już dawno nie czytałem a salmonella znajduje się na skorupce a nie w jajku , jakiekolwiek gotowanie ją zabija. Inna sprawa to obchodzenie się z kupionymi jajkami
iga
3 lata temu
dietetyk u Geslerowej
andrzej52
3 lata temu
co to za dietetyk chyba po wyższej szkle gotowania na gazie
Wiesio Jajcar...
3 lata temu
prawda boląca zielonych jest taka że najbezpieczniejsze dla ludzi nie są wcale jajka kur ze wsi (których nikt nie bada na salmonellę itp), ani nawet kur z wolnego wybiegu czy ściółki a właśnie z klatki bo w nich kura ma najmniejszą styczność z patogenami i salmonellami które mogą na fermę trafić np. wraz ze ściółką
jan
3 lata temu
Mam 19 kur i 1 koguta. Kura znosi jaja co drugi dzień lub rzadziej. Dziennie mam około 9 jaj.Żeby sprzedać muszę nazbierać przynajmniej 10 kg. Na kilogram zbiera się 16-17 jaj. Jaja trzymam w lodówce 9 lub 10 dni. Oczywiście że od chłopa ze wsi są zawsze świeże. Kury chodzą po podwórzu dziobiąc gówno po krowie ,koniu ,prosiaczku jak wyskoczy.Grzebie tam gdzie wylewana są pomyje,wysypywany popiół,wywalane odpady itp. Z odchowu klatkowego bądż zamkniętego jaja trafiają do klienta w drugim lub trzecim dniu. Kamione nioski czystymi paszami,mieszankami z dodatkiem mikroelementów ,wapna do zbudowania skorupy, antybiotyki itp.Tak wygląda prawda powielana że u chłopa są zawsze świeże i zdrowe jaja.I tak trzymajmy.
tstoly
3 lata temu
Salmonella ginie przy 60 stopniach
tstoly
3 lata temu
Salmonella ginie przecież przy 60 stopniach. A, że najlepsze jest na miękko to pewne.
Cesu
3 lata temu
Tak za chwile dowiemy się że jajko z marketu od kury która całe swoje dwumiesięczne życie przesiedziała w klatce gdzie była faszerowana sterydami i antybiotykami jest zdrowsze od tej co wsiowa baba sama rozrzuca ziarenka na podwórku a kury chodzą swobodnie gdzie im się podoba.
zbuk
3 lata temu
Na moje jajka jeszcze żadna nie narzekała....
Oczy
3 lata temu
Najlepiej, jakby dietetyczka podsumowała, ze jaka z proszku są najbezpieczniejsze. Smacznego. Ja, naiwniak, pozostanę jednak przy wiejskich od zaprzyjaźnionych rolników, jak przez ostatnie 50 lat. Życie byłoby nudne bez ryzyka ;-)))
Ehhh
3 lata temu
Zarazic sie salmonellą od jajka na miękko Bozeeeeeee! Tekst typu - mieso jest rakotworcze
BoBo
3 lata temu
Z tego wynika, że najzdrowsze jest jajko Fabergé
Kiryl
3 lata temu
Dietetyk Małgosia strasznie się zna na chorobach, drobnoustrojach i procesach technologicznych, taki dietetyk to skarb dla redakcji, dla nas też skarb jak mniej doradza.
Hasło na płoc...
3 lata temu
Rolnicy , myjcie swoje jaja
...
Następna strona