programy
kategorie

Jarosław Kaczyński może się uśmiechnąć. Paweł Kukiz zajął wyraźne stanowisko

Paweł Kukiz odniósł się do najnowszego wywiadu Jarosława Kaczyńskiego dla Polskiej Agencji Prasowej, w którym prezes PiS wspomina o swoich koalicjantach - Solidarnej Polsce, której przewodzi Zbigniew Ziobro oraz Porozumieniu, gdzie bój o władzę toczą Jarosław Gowin i Adam Bielan. Paweł Kukiz komentował wywiad Jarosława Kaczyńskiego w piątkowym wydaniu programu WP "Newsroom". Według posła, który w odpowiedzi skupił się raczej na opozycji niż na szefie PiS i całej Zjednoczonej Prawicy, jeśli politycy koalicji doprowadzą do przedterminowych wyborów, to spadnie na nich odpowiedzialność za przejęcie władzy przez opozycję. A dla niej Paweł Kukiz nie miał ciepłych słów. Gość programu "Newsroom" zarzuca, że opozycja nie jest przygotowana do rządzenia. Wskazywał na wewnętrzne podziały w tym obozie politycznym i kryzysie przywódczym, jaki go trapi. Paweł Kukiz ocenił, że sytuacja w Zjednoczonej Prawicy wcale nie wygląda lepiej, ale to "mniejsze zło". - Na dziś jestem...

rozwiń
Tranksrypcja:Panie pośle,, wywiad Jarosława Kaczyńskiego dla Polskiej Age...
rozwiń
ale rozbijaniem jest także odmowa głosowania, bo myśmy się umówili na wspólne głosowanie, działa przeciw Polsce, przeciw
polskiej rodzinie i przeciw polskim wartościom. Trzeba się zjednoczyć, a kto tego nie rozumie, kto tego nie robi, po prostu jest kimś,
kto szkodzi". Jarosław Kaczyński wbija szpile swoim koalicjantom?
Panie redaktor, ja bym tutaj jeszcze dodał jedno bardzo istotne zdanie. Ja czytałem artykuł, czytałem tę
wypowiedź prezesa Kaczyńskiego, dodałbym jeszcze jedno bardzo ważne zdanie - że ten kto rozbija w tej chwili prawicę i kto
jakby dopuściłby przez to do przedterminowych wyborów,
poniósłby odpowiedzialność za przejęcie władzy przez drugą stronę i teraz, uwaga, proszę mnie
dobrze zrozumieć. Nie
jestem wrogiem drugiej strony, ale uważam, że druga strona - mówię o tej szeroko pojętej opozycji - nie
jest absolutnie przygotowana do przejęcia władzy. Absolutnie. Oni wewnętrznie
są podzieleni, jest kryzys przywódczy w największej partii w Koalicji Obywatelskiej, partia
jest podzielona wewnętrznie - mówię o samej Koalicji. Oprócz tego ci pomniejsi koalicjanci też każdy
z nich ma jakieś swoje ambicje. Uważam po prostu, że przejęcie władzy w tej chwili, cokolwiek byśmy nie mówili o
tej władzy, którą mamy obecnie, której mamy też wiele do zarzucenia. Ale przejęcie władzy przez tamtą drugą stronę
mogłoby się rzeczywiście dla Polski skończyć fatalnie, ponieważ oni absolutnie nie są przygotowani do przejęcia władzy. Oni
mają wewnętrzny bałagan, o tego trzeba zacząć. Jak pani ma, jeżeli ktoś ma bałagan w
pokoju, to trudno, żeby, wie pani, zajmował
się całym domem.
A czy nie widzi pan tego bałaganu w Zjednoczonej Prawicy? Czy ona nie jest takim kolosem na glinianych nogach,
które zaczynają się kruszyć?
Tak, jest kolosem na glinianych nogach, które zaczynają się kruszyć, ale generalnie widzę przede wszystkim największy dramat
w ustroju Polski, który pozwala, który jest systemem partyjnym, który jest
systemem oligarchicznym, który jest ustrojem wodzowskim, który ma niewiele wspólnego z demokracją.
Mamy do czynienia z sytuacją taką gdzie od 1989 roku właśnie te
partie - to są ci sami ludzie, to są dokładnie ci sami ludzie, którzy od czasu do czasu zmienia się jakaś tam formuła partyjna,
nazwa partyjna, natomiast to są partycypanci Okrągłego Stołu, którzy podzielili się kasą z Magdalenki, zrobili
sobie prawo takie, które nie dopuszcza absolutnie jakiś nowych podmiotów, znaczy nie ma szans
równej walki, że tak powiem, z tymi podmiotami. Poseł nie jest odpowiedzialny przed wyborcą, tylko odpowiedzialny
jest przed wodzem partii. Ah, dużo gadać. Oczywiście to jest kolos na glinianych nogach, ale w każdym razie
jak na dziś jestem przekonany, że mniejszym złem jest dobrnięcie
przynajmniej do końca tej kadencji. A absolutnie oddanie władzy tej
drugiej stronie to to byłoby dla Polski niebezpieczne.
14 reakcji
Podziel się
Komentarze (2)
26-02-2021
szarikA co , wstawili mu proteze ??
zobacz więcej komentarzy (2)

Programy Wirtualnej Polski