programy
kategorie

Jesień, a wraz z nią przysmaki z dyni

Dynia to nie tylko jesienna kremowa zupa w twojej kuchni. Upieczona stanowi składnik sałatek, a ugotowana sprawdzi się jako dodatek do owsianek, czy kleików ryżowych. Jesienna gorączka na potrawy z dyni to nie wszystko, ponieważ niektóre odmiany idealnie sprawdzają się w roli ozdoby. Nie zapominajmy o pestkach, na które warto zwrócić uwagę, ponieważ są źródłem między innymi witaminy B6, C i D oraz kwasów tłuszczowych. To nie wszystko, bowiem pestki skrywają w sobie potas, cynk i selen. Jedzenie pestek dyni nie tylko pomoże ci ustabilizować ciśnienie, ale również zadbać o prostatę. Pamiętajmy, że w okresie jesiennym potrawy z dyni korzystnie wpłyną na nasz układ odpornościowy. Zawarty w niej beta-karoten pomoże obniżyć podwyższone stężenie cholesterolu, co zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób serca. Spożywanie dyni złagodzi też dolegliwości żołądkowe.

12-10-2020
0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)