programy
kategorie

Jesienne inspiracje w kuchni. Francuska zupa cebulowa

Jesień pewnym krokiem się zbliża i to nie tylko za oknem, lecz również w kuchni. Krem z dyni, fasolowa, jarzynowa, grzybowa czy francuska cebulowa to tylko niektóre propozycje jesiennych zup. Pasjonatów rozgrzewających zup z pewnością zainteresuje ta ostatnia. Już Rzymianie zachwycali się w starożytności zupą cebulową. Jednak współczesna wersja zupy cebulowej narodziła się w XVIII wiecznym Paryżu. Zarówno wtedy, jak i teraz, przygotowuje się ją z bulionu wołowego i karmelizowanej cebuli oraz przypraw. Taką miksturę gotujemy około 10 minut, po czym rozlewamy w żaroodporne miseczki. Do tak przygotowanej zupy dodajemy podpieczone wcześniej czerstwe bułki posypane serem. Całość ląduje w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.

19 reakcji
10
8
1
Podziel się
Komentarze (1)
21-09-2020
Tylko pytamNaprawdę "rzymianie"? Nie Rzymianie?
zobacz więcej komentarzy (1)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(1)
Tylko pytam
4 lata temu
Naprawdę "rzymianie"? Nie Rzymianie?
Najnowsze komentarze (1)
Tylko pytam
4 lata temu
Naprawdę "rzymianie"? Nie Rzymianie?