bECLVqJg
bECLVqJk
bECLVqJo
programy
kategorie
bECLVqJh

Jesienne inspiracje w kuchni. Francuska zupa cebulowa

Jesień pewnym krokiem się zbliża i to nie tylko za oknem, lecz również w kuchni. Krem z dyni, fasolowa, jarzynowa, grzybowa czy francuska cebulowa to tylko niektóre propozycje jesiennych zup. Pasjonatów rozgrzewających zup z pewnością zainteresuje ta ostatnia. Już Rzymianie zachwycali się w starożytności zupą cebulową. Jednak współczesna wersja zupy cebulowej narodziła się w XVIII wiecznym Paryżu. Zarówno wtedy, jak i teraz, przygotowuje się ją z bulionu wołowego i karmelizowanej cebuli oraz przypraw. Taką miksturę gotujemy około 10 minut, po czym rozlewamy w żaroodporne miseczki. Do tak przygotowanej zupy dodajemy podpieczone wcześniej czerstwe bułki posypane serem. Całość ląduje w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.

18 reakcji
10
7
1
Podziel się
Komentarze (1)
21-09-2020
Tylko pytamNaprawdę "rzymianie"? Nie Rzymianie?
zobacz więcej komentarzy (1)

Programy Wirtualnej Polski

bECLVqJt
KOMENTARZE
(1)
Tylko pytam
12 miesięcy temu
Naprawdę "rzymianie"? Nie Rzymianie?
Najnowsze komentarze (1)
Tylko pytam
12 miesięcy temu
Naprawdę "rzymianie"? Nie Rzymianie?
bECLVqKf
bECLVqJm
bECLVqKm
bECLVqKn