programy
kategorie

Jogurt kontra kefir i maślanka. Co wybrać?

Kefir, jogurt, maślanka - w naszym codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć mlecznych produktów. Który jest najzdrowszy? Czy istnieją poważne różnice pomiędzy tymi produktami? "Jogurt i kefir warto spożywać ze względu na wapno oraz mikroflorę, która zapewnia prawidłowe fundowanie układu odpornościowego, perystaltykę jelit oraz trawienie. Zaburzenia flory bakteryjnej w jelicie odczujemy to w każdej części organizmu" - mówi dietetyk, Ewa Kurowska. Występowanie chorób autoimmunologicznych typu Hashimoto jest często zależne od dysbiozy, czyli zaburzenia równowagi w jelicie. Prowadzi to również do problemów z nadwagą. Kefir jest najmniej przetworzonym produktem, dlatego powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej. Natomiast jogurty mają różne składy, mogą mieć różną jakość białka i zawartość laktozy".

15-10-2015
0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)