programy
kategorie

Kabanosy. Pyszne polskie kiełbaski

Kabanosy to jedne z ulubionych przekąsek Polaków. To kiełbasa przyrządzana z peklowanego mięsa, suszona i wędzona. Kiedyś przygotowywano ją tylko z wieprzowiny, teraz można kupić także inne smaki. Oryginalne kabanosy produkowane są według ściśle określonej receptury. Nie mogą zawierać mniej niż 68 proc. mięsa, które doprawia się kminkiem, gałką muszkatołową i pieprzem.

06-05-2020
13 reakcji
5
4
4
Podziel się
Komentarze (4)
06-05-2020
iksTen sznur to od snopowiązałki
zobacz więcej komentarzy (4)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(4)
iks
4 lata temu
Ten sznur to od snopowiązałki
Ignac
4 lata temu
68 % mięsa ,a co mieści się w pozostałych 32% ?. oto jest pytanie. Ktoś piszący ten artykuł niema pojęcia co pisze.Dobry kabanos po ususzeniu powinien mieć nie więcej jak 68% wydajności !!!! Czyli ze 100 kg mięsa nie więcej jak 68 kg gotowego wyrobu .Na etykietach będzie oznaczenie w innej formie ,np że 100 gr wyprodukowano ze 145 gr mięsa .
Blondi
4 lata temu
"Kaban" w języku staropolskim oznaczał bardzo dużego wieprza. Słowo "kaban" funkcjonuje obecnie w języku białoruskim i ukraińskim, oznacza wieprza. Kabanos musi być zrobiony z wieprzowiny, po zgięciu powinien pęknąć ze słyszalnym (słabo) trzaśnięciem. Kiełbasy miękkie, giętkie i wykonane z innego mięsa kabanosami nie są.
WędzarniczaBr...
4 lata temu
Jak przepis na kabanosy to polecam w go...le wpisać kabanosy halusiowe super przepis.
Najnowsze komentarze (4)
WędzarniczaBr...
4 lata temu
Jak przepis na kabanosy to polecam w go...le wpisać kabanosy halusiowe super przepis.
Ignac
4 lata temu
68 % mięsa ,a co mieści się w pozostałych 32% ?. oto jest pytanie. Ktoś piszący ten artykuł niema pojęcia co pisze.Dobry kabanos po ususzeniu powinien mieć nie więcej jak 68% wydajności !!!! Czyli ze 100 kg mięsa nie więcej jak 68 kg gotowego wyrobu .Na etykietach będzie oznaczenie w innej formie ,np że 100 gr wyprodukowano ze 145 gr mięsa .
Blondi
4 lata temu
"Kaban" w języku staropolskim oznaczał bardzo dużego wieprza. Słowo "kaban" funkcjonuje obecnie w języku białoruskim i ukraińskim, oznacza wieprza. Kabanos musi być zrobiony z wieprzowiny, po zgięciu powinien pęknąć ze słyszalnym (słabo) trzaśnięciem. Kiełbasy miękkie, giętkie i wykonane z innego mięsa kabanosami nie są.
iks
4 lata temu
Ten sznur to od snopowiązałki