Kiszonki zazwyczaj jemy w okresie jesienno-zimowym, ale warto zwracać na nie uwagę częściej. Dlaczego? Ponieważ wzmocnią odporność twojego organizmu. Są naturalnym probiotykiem oraz doskonałym źródłem magnezu, potasu i wapnia. Przyspieszają przemianę materii, zawierając przy tym niewiele kalorii. W kiszonkach znajdziesz dużą zawartość witaminy C i E, ale również A i K. Jakie warzywa i owoce warto kisić? Śliwki włóż do słoika, dodaj lekko ciepłą zalewę i dobrze zakręć. Odstaw na 5 dni w temp. pokojowej, potem przenieś do piwnicy. Śliwki świetnie smakują też z goździkami i cynamonem. Zalej rzodkiewkę wodą z solą (łyżka soli na litr wody)i odstaw na kilka dni, codziennie otwierając słoik, by uszło z niego powietrze. Do słoika można dodać kilka łyżek zalewy z kiszonych ogórków oraz przyprawy: czosnek, ziele angielskie, pieprz czy chrzan. Ugotowaną i wystudzona fasolę pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do słoika razem z czosnkiem oraz przyprawami: pieprzem, zielem...
rozwiń