programy
kategorie

Koronawirus. Bezpieczeństwo żywności. "Kupujmy mięso w paczkach"

- Zakłady mięsne przypominają dziś laboratoria. Możemy być pewni jakości produktów. Natomiast dziś rekomendujemy zakup mięsa w paczkach. Dzięki temu możemy być pewni, że będzie świeższe i dłużej przydatne do spożycia - mówił w "Money. To się liczy" Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Tranksrypcja:A chciałbym się zapytać jak ja, jako klient idący do sklepu,...
rozwiń
Są lady oszklone. Nie wiem, może warto kupować teraz tylko mięso paczkowane? Jakie porady dla konsumenta miałby pan teraz?
Od dawna mówimy, nawet w swoich projektach to podkreślamy, że zdecydowanie lepiej jest kupować mięso pakowane.
Natomiast z innego zupełnie powodu. Natomiast absolutnie konsument może być pewny - nie wiem, jeśli pan był w którymś zakładzie, to wie.
Niektórzy wiedzą, którzy byli w zakładach mięsnych, że zakłady mięsne dzisiaj wyglądają jak bardzo dobrze funkcjonujące laboratoria.
Zarówno pod względem zabezpieczenia pracowników, jak i urządzeń, maszyn. Jest to poziom najwyższy, europejski i tutaj konsumenci mogą być absolutnie pewni, że mięso jest bezpieczne.
Czyli jednak paczka, a nie luzem? To warto zapamiętać. To znaczy tak jak powiedziałem. Dzisiaj zakłady są tak zabezpieczone i pracownicy, że jest to do wyboru konsumenta.
Czy on kupi to luzem, czy w paczce. Natomiast my oczywiście od lat mówimy, że lepiej kupować w paczce z innego zupełnie powodu.
Z powodów chociażby przedłużenia długości świeżości tego mięsa. Mięso pakowane nie ma styku z otoczeniem, z bakteriami, z innymi rodzajami mięs.
Gdzie może następować krzyżowe chociażby zakażenie. I takie mięso pakowane absolutnie ma dłuższą przydatność do spożycia. Przynajmniej o kilka dni.
No dobrze, a jak kupiliśmy za dużo? Co zrobić, żeby nie wyrzucać? Myślę, że jeszcze większość konsumentów posiada przy lodówkach zamrażarki.
Absolutnie można to zamrozić i zatrzymać na trudniejszy okres.
4 reakcje
2
2
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)