programy
kategorie

Koronawirus i kryzys restauracji. "Zwalniają całe załogi"

Branża gastronomiczna w dołu przez pandemię koronawirusa. Czy konieczne już były zwolnienia? - Mamy sieć restauracji opartą o umowy franczyzowe. Restauratorzy sami prowadzą lokale, mają gros kosztów. Jeśli zwalniają, to głównie osoby zatrudnione na umowach-zlecenie, pracujące w weekendy czy świeżo zatrudnione. Starają się utrzymać szefów kuchni czy menadżerów, to oni będą decydowali o tempie i jakości powrotu na rynek - powiedział w programie specjalnym WP "Koronawirus" Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska. - Duża grupa jest na umowach cywilnoprawnych, bo to często studenci, którzy chcą dorobić. Pracujemy 7 dni w tygodniu, część pracuje tylko w weekendy. Są restauratorzy - czy to franczyzowi, czy pojedyncze restauracje - którzy już 14 marca zwalniali całe załogi. Tak to dzisiaj wygląda - dodał.

Tranksrypcja:Proszę powiedzieć w takim razie o tym składzie osobowym No b...
rozwiń
ten zespół jest ciągle jeszcze utrzymywany czy już nie znaczy my mamy mamy sieć restauracji opartą
umowy leasingowej operatorskie czyli restauratorzy sami prowadzą kosztów
mają Zatrudniają ludzi No
z tego co mi wiadomo to część jednak restauratorów głównie
głównie zwolniła Osoby te które są na umowach były czy na umowie zlecenie Czy pracował w niedzielę i
części część osób Świerszczyk nos
czołówkę starają się utrzymywać czyli szefów
kuchni tych mam menedżerów
bo to oni będą decydowali o tempie jakości powrotu Panie prezesie Ale przecież nie jest tajemnicą
że większość osób pracujących w gastronomii to właśnie osoby pracujące na umowach cywilnoprawnych
powiedzmy
sen duża grupę jest na umowach cywilnoprawnych ze względu chociażby na to że studenci nie pracują na innych umowa chcą dorobić Gastromed
też pracuje jakby na dwie zmiany 7 dni w tygodniu z reguły więc jest też w niedzielę ktoś są osoby
które pracują tylko w sobotę i w niedzielę Więc tam jest ta mieszanka więc do osoby tutaj Tam gdzie ty restauratorzy czy
to będą francuzowi czy to będą pojedyncze restauracje tam oni reagowali bardzo szybko w
naszej
sieci było to może trochę boli ale z tego co wiem na rynku bo też takie rozeznanie Cały czas robimy No to by były restauracje
które już 14 praktycznie zwalniamy całe załoga 30 marca to na przykład jak mamy
informacje z rynku w Krakowie u to jest taki duży miejsce gdzie jest dużo restauracji to 30 marca tam ponad 2 zostało
z różnych restauracji zwolnionych nie Więc to
tak to dzisiaj wygląda
9 reakcji
5
4
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)