programy
kategorie

Koronawirus. Zapasy żywności. "Nie będzie brakować mięsa"

- Zamówienia do dyskontów wzrosły o 10 proc. i są realizowane na biężąco. Lokalnie mogą być niedobory, ale wynika to z tego, że konsumenci kupowali 2-3 razy więcej, niż normalnie. Mamy zapasy mocy produkcyjnych. Starczy ich nawet, gdybyśmy mieli zwiekszyć produkcję o kilkanaście procent - mówił w "Money. To się liczy" Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Tranksrypcja:chcę powiedzieć że branża absolutnie stoi tutaj na wysokości...
rozwiń
do sklepów i po to żeby utrzymać te sytuacje cenową która miała miejsce z przepisami Panie
prezesie właśnie chciała to pytać czy w takim razie możemy wysyłać jasny komunikat że mięsa w sklepach nie będzie
brakować na pewno nie będzie bo jeśli chodzi o jeśli chodzi o mnie
są dostarczane do sieci dyskontowych tutaj zamówienia nawet wzrosły o o 10%
i są realizowane na bieżąco być może mogą mogły występować bądź mogą
występować gdzieś lokalnie jakieś niedobory ale to wynika tylko i wyłącznie z tego że kupowali
dużo więcej Nawet dwukrotnie a może nawet jej trzykrotnie więcej niż normalnie robią to podczas
codziennych zakupów ale to rozumiem i obrazy że nie ma pan informację że gdzieś te emocje Pro się kończą że że
zaraz osiągniemy maksimum i wtedy pojawia się niedobory moce produkcyjne mamy duże zapasy mocy
produkcyjnych nie ma takiego zagrożenia wręcz tych mocy starczyłoby nawet gdybyśmy
mieli zwiększyć jeszcze produkcję o kilka lub o kilkanaście procent pani Bardzo się jak jak jak branża się teraz
Zabezpiecza i się biznes i swoich pracowników No tutaj właśnie tutaj jest jeden z nich to jest jednym z problemów o
którym chcemy rozmawiać z rządem bądź się zgubi inspektorem sanitarnym ponieważ tutaj główne zagrożenia nie
w samej produkcji czy zapewnieniu ciągłości produkcji znaczy ciągłość produkcji a niestety
w przypadku wystąpienia w jakiegoś pracownika Korony w masz podejrzenia i W przypadku gdyby
taka załoga musiała przejść okres kwarantanny tutaj widzimy główne zagrożenia i chcemy apelować do I
współpracować również długim inspektoratem sanitarny my tutaj zabezpieczyć przemysł rolno-spożywczy nie tylko
mięso branża mięsna ale również i branża Mleczarska czy branża owocowo-warzywna czy inne o to
żeby wprowadzić takie rozwiązania które pozwoliłyby dalej funkcjonować zakładają bo tutaj widzimy największe zagrożenie
gdyby taka sytuacja się rozprzestrzeniała i mogła dojść do zatrzymania przede wszystkim dużych zakładów które
dostarczają do sieci handlowych Panie prezesie ale jak miałoby to wyglądać w praktyce No bo mówi pan o sytuacji w której któryś
z pracowników zakładu produkcyjnego jest chory jest poddany kwarantannie i jest bardzo prawdopodobne pozostali pracownicy również
muszą zostać poddany kwarantannie No
właśnie o tym chcemy rozmawiać z głównym inspektorem sanitarnym jak moglibyśmy to rozwiązać w jaki sposób przeprowadzić
bądź testy Bądź wprowadzić jakieś specjalne specjalne
systemy które pozwoliłyby wykluczyć u pozostałych pracowników
choroba i wrócić po jednym najwyżej dwóch dniach z powrotem do produkcji bo tutaj Największym
zagrożeniem to jest właśnie wstrzymanie produkcji na dwa trzy tygodnie bo wtedy to nie chodzi
o dostarczanie żywności ale też o to by taka firma przetrwała zatrzymanie produkcji w dużych firmach na dwa tygodnie
może się skończyć Naprawdę bardzo tragicznie dla całej firmy dla załogi czy
rozumiem nie ma absolutnie Pomysłu żeby te osoby które pracują na przykład ze zwierzętami nie były w ogóle poddane kwarantannie tam
muszą być testy musi być pewność że są zdrowe i takich które żyją na tym właśnie w tej chwili pracujemy Proponujemy
równe różne rozwiązania które mogą być wdrożone zarówno u producentów
bo mówimy Również tutaj o części produkcyjne hodowcach rolnikach i również dużych gospodarstwach
rolnych gdzie produkują po kilka lub kilka tysięcy nawet zwierząt i tam Mamy również ten sam problem jak zabezpieczyć
chociażby zabezpieczyć dokarmianie zwierząt w przypadku gdyby pojawiła
się taka sytuacja z chorobą u jednego z pracowników i tutaj właśnie pracujemy nad to
zabezpieczyć żebyśmy nie stanęli w przypadku zarówno zabezpieczenia dobrostanu zwierząt w
produkcji w gospodarstwie jaki też później w przetwórstwie w zakładzie produkcyjnym
0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)