bCHvQBHE
bCHvQBHI
bCHvQBHM
programy
kategorie
bCHvQBHF

Lody na upalne dni. Takich lepiej unikaj

Receptura zamrażania soków owocowych, czy mas powstałych na bazie mleka lub śmietany z żółtkami jajek ewoluowała przez lata. Niektórzy producenci dającego ochłodę deseru rozszerzyli dość poważnie listę składników z których powstają zimne smakołyki. Rozmaitość nowych składników podwyższających poziom cukru w lodach oraz różne stabilizatory, sztuczne aromaty czy barwniki nie wróżą nic dobrego dla naszego zdrowia. W ten sposób np. lodom orzechowym i waniliowym smak nadaje sztuczny aromat, a nie laska wanilii czy prawdziwe orzechy. W oszukanych lodach waniliowych nie znajdziesz drobnych czarnych grudek świadczących o zawartości prawdziwej lasce wanilii w składzie. Warto zwrócić uwagę również na obecność błękitu brylantowego (E133), który zabarwi lody na niebiesko. Jest to bardzo szkodliwy barwnik zakazany w Szwajcarii. Jego nadmierne spożycie może skutkować między innymi astmą i objawami alergii. Jeśli lubimy lody waniliowe to zwróćmy uwagę na kastoreum, które... rozwiń
163 reakcje
44
71
48
Podziel się
Komentarze (48)
12-06-2020
e5teTablica Mendelejewa? naprawdę? Gal, itr, kurczatow, ameryk, pluton, bizmut i protakyn w lodach?
zobacz więcej komentarzy (48)

Programy Wirtualnej Polski

bCHvQBHR
Napisz komentarz
12-06-2020

e5teTablica Mendelejewa? naprawdę? Gal, itr, kurczatow, ameryk, pluton, bizmut i protakyn w lodach?

12-06-2020

piterGruczołów skórnych a nie analnych, a substancja e133 może powodować opisane objawy u osób ze schorzeniami, które są nadwrażliwe na tą … Czytaj całość

12-06-2020

IrasiadNajwięcej jest wodoru i tlenu. Razem H2O. Chemia w czystej postaci Mendelejewa

bCHvQBIj
Rozwiń komentarze (37)
bCHvQBID
bCHvQBHK
bCHvQBIK
bCHvQBIL