Maj to sezon na botwinę. Prawdziwa bomba witaminowa
Gdy maj zachwyca nas swoim pięknem, to w kuchni rozpoczyna się sezon na botwinę. Młode liście i korzenie buraka ćwikłowego to idealne źródło witamin, które możemy dostarczyć naszemu organizmowi w okresie wiosenno-letnim. Botwinka to składnik chłodnika, soków czy barszczu. Ciekawostką jest fakt, że podduszona z jabłkami sprawdzi się jako deser. Od dawna wiadomo, że botwina to ważne źródło błonnika. Osoby borykające się z anemią powinny wprowadzić ją do swojej diety, ponieważ jest bogatym źródłem żelaza. Ale nie tylko, ponieważ zawiera również magnez, sód i wapń. Młode liście z buraka mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, co ucieszy osoby na diecie lekkostrawnej. Botwina będzie idealnym rozwiązaniem dla osób liczących kalorie, ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym odżywcza. Roślina jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C. Warto jednak dodać, że botwinka jak większość nowalijek może być intensywnie nawożona. Dlatego też kupuj ją u...
3,2 zł netto waloryzacja emerytury od rządu PO-PSL w 2014 r, a ceny wtedy takie: cukier 3 masło 4 chleb 3 mleko 2,5 schab 16 ziemniaki 2 jabłka 3 benzyna 5,5
Specjalista
4 lata temu
Proszę jeszcze napisać coś o kwasie szczawiowym, którego w botwince jest bardzo dużo.
lech
4 lata temu
Dlatego też kupuj ją u sprawdzonego sprzedawcy, a przed przygotowaniem zupy dokładnie ją umyj. zwiń Ciekawe gdzie szukać tego sprawdzonego dostawcę,bo raczej ich brak
nowohucianka
4 lata temu
Moja botwina ma tyle żelaza, że mogę ją zbierać magnesem neodymowym.
sceptyczny
4 lata temu
Jak to rosło na nawozie, to sobie możecie myć aż do ...
Najnowsze komentarze (11)
gwoździe
4 lata temu
mają jeszcze więcej żelaza
wyleczony ane...
4 lata temu
Po co w necie pisac takie bzdety. żelao z botwiny przyswoi sie tylko jeśli przegryziemy ją tabletką z hemem. Inaczej nic prawie w organiźmie nie zostanie. Mięso(czerwone) ma mniej żelaza, ale za to jest ono znacznie lepiej przyswajalne.
Ocvzywiście rosliny i warzywa to bogactwo witamin i mikroelementów. Ale na anemie to one raczej nie pomagaja...
nowohucianka
4 lata temu
Moja botwina ma tyle żelaza, że mogę ją zbierać magnesem neodymowym.
sceptyczny
4 lata temu
Jak to rosło na nawozie, to sobie możecie myć aż do ...
ha ha
4 lata temu
Ciekawe ile zawiera azotu,super zdrowego
Polak
4 lata temu
Kupuj w polskim sklepie.
Fizyczny
4 lata temu
Wczoraj ziemniaki stare, 0.90zł młode 2,4złkg.chleb kg 5zł żytni. 0.60kg 2,5 mieszany. A w 2014 zus był płacony od 5,5zł za godz. Lub od najniższej krajowej. Co to dało? 9 lat takich opłat dało to, że mam emeryturę 500zł niższą. Niż koledzy, którym zus płacono od wysokości zarobków, nie od stawki zaszeregowania. A wychodzi to na światło dzienne w chwili naliczania emerytury przez Zus. A jeszcze są tacy, z umów bez płaconego zus. ŚMIECIOWYCH. Teraz te roczniki wchodzą w wiek emerytalny.
Intr.
4 lata temu
Tak benzyna 5,5 ale ile kosztowała baryłka ropy?
lech
4 lata temu
Dlatego też kupuj ją u sprawdzonego sprzedawcy, a przed przygotowaniem zupy dokładnie ją umyj. zwiń Ciekawe gdzie szukać tego sprawdzonego dostawcę,bo raczej ich brak
Specjalista
4 lata temu
Proszę jeszcze napisać coś o kwasie szczawiowym, którego w botwince jest bardzo dużo.
miłego dnia
4 lata temu
3,2 zł netto waloryzacja emerytury od rządu PO-PSL w 2014 r, a ceny wtedy takie: cukier 3 masło 4 chleb 3 mleko 2,5 schab 16 ziemniaki 2 jabłka 3 benzyna 5,5