bDTlxnys
bDTlxnyw
bDTlxnyA
programy
kategorie
bDTlxnyt

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Ćevapčići, czyli mięsne danie prosto z Bałkanów. Swoje korzenie zawdzięcza tureckiemu Shish kofte. Warto wspomnieć, że nazwa tego przysmaku w wolnym tłumaczeniu to nic innego jak mały kebab. I choć głównym składnikiem jest mieszanka różnych rodzajów mielonego mięsa, to jednak regionalnie przepis na ćevapčići może się trochę różnić. Aby przygotować klasyczne mięsne pałeczki, potrzebna będzie jagnięcina i cielęcina. Przygotowanie mięsa wygląda podobnie jak do mielonych, z tą różnicą, że mięso mielimy dwa razy i nie dodajemy jajka. Nie zapomnijmy o przyprawach takich jak sól, pieprz, paprykę chili. Przyda się też odrobina mąki, cebula i czosnek. Przygotowane mięsne ruloniki wielkości cygara smażymy na patelni grillowej. Mięsny przysmak możemy podawać między innymi z pitą, sosem czosnkowym, pastą ajwar lub grillowanymi warzywami.

72 reakcje
28
22
22
Podziel się
Komentarze (22)
06-03-2021
Ramzes
Witam, čevapčići robi się z wołowiny i to z krowy lub jałówi nie z byka... sporadycznie z dodatkom jagnięciny. To jest muzułmańskie danie dlatego nigdy nie dodaje się...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (22)

Programy Wirtualnej Polski

bDTlxnyF
KOMENTARZE
(22)
Ramzes
miesiąc temu
Witam, čevapčići robi się z wołowiny i to z krowy lub jałówi nie z byka... sporadycznie z dodatkom jagnięciny. To jest muzułmańskie danie dlatego nigdy nie dodaje się wieprzowiny! Mięso (karczek, łopatka, trochę tłuszczyku) pokroić i posolić solą morską 2% i zostawić przez noc w lodówce. Dodać pieprz 1%, olej z czosnku i zmielić 2 razy. Wyrabiać bardzo długo (jak ciasto drożdżowe) z dodatkiem gazowanej wody mineralnej Jamnica - do momentu kiedy pojawią się krople potu na czole... Formujemy wałeczki jak na załączonym zdjęći i smażymy na rozgrzanym grilu. Podajemy ze świeżą cebulką pokrojoną w kostkę, ajvarem i serkiem kajmak (z posolonego kożucha z przegotowanego mleka)... Dobar tek, smacznego Pozdrovienia z Zagrzebia
Marek
miesiąc temu
świetny, prosty przepis.., trochę mięsa, przypraw, wymieszaj, upiecz i gotowe...
janosik
miesiąc temu
zadna rewalacja
bDTlxnyX
mój nick
miesiąc temu
Żadne "Ćevapčići" nie przebije mielonych wykonanych przez moją żonę!
max
miesiąc temu
No właśnie, takie mamy Media w Polsce. Sam tytuł jest przeciwko nam. W żadnym państwie nie są reklamowane wyroby w taki sposób że chwalimy ,,cudze,, mówiąc że jest gorsze od naszego. Kiedyś Tusk chwalił truskawki Chorwackie, że są lepsze od naszych. Wciąż chwalimy różne kuchnie tylko nie naszą Polską, która w tym obszarze klimatycznym jest dla nas dobra, mamy różnorodność potraw i napojów, ale chwalimy innych. Chore!
Najnowsze komentarze (22)
Gazoon77
miesiąc temu
W domu nigdy tak dobre nie wyjdą jak na Bałkanach... Sam jadłem to danie w Dalmacji...
Hendrix
miesiąc temu
Próbowałem to kiepścizna w stosunku do Polskich dobrych mielonych.
Turysta
miesiąc temu
Spędziłem 3 lata w Jugosławii ,bardzo dobre z baraniny najlepsze na wiejskim rynku polecam
Juhas
miesiąc temu
u nas na ten przysmak wołają "Pies zmielony razem z budą"
Eland
miesiąc temu
Mięso nie "mielimy", a "mielemy". Bezokolicznik to nie "mielić" a MLEĆ. Nauczcie się w końcu.
Rozan
miesiąc temu
Przepis na oko. Żenada
Baabeczka
miesiąc temu
Posmakują? Ło matko polko kto to pisze
ppp
miesiąc temu
autora tego tekstu chyba po...ło, jadełem to, żadna rewelacja, zdecydowanie wolę mielonego, a jak ci autorku nie psuje to nie jedz ale nie pisz takich bzdur, ze jak posmakuje to nie zjem mielonego
bDTlxnyP
Edek
miesiąc temu
A gdzie mam kupić jagnięcinę i cielęcinę podajcie
Jasio
miesiąc temu
Może jednak mielemy mięso a nie mielimy
ktoś
miesiąc temu
Danie to w Rumunii nazywa się MICI.
mój nick
miesiąc temu
Żadne "Ćevapčići" nie przebije mielonych wykonanych przez moją żonę!
Janusz
miesiąc temu
Bardzo często se robię takie cewacipci. Nawet mi smakuje.
piotrek
miesiąc temu
cipocini uwielbiam :)
bDTlxnzr
bDTlxnyy
bDTlxnzy
bDTlxnzz