programy
kategorie

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Ćevapčići, czyli mięsne danie prosto z Bałkanów. Swoje korzenie zawdzięcza tureckiemu Shish kofte. Warto wspomnieć, że nazwa tego przysmaku w wolnym tłumaczeniu to nic innego jak mały kebab. I choć głównym składnikiem jest mieszanka różnych rodzajów mielonego mięsa, to jednak regionalnie przepis na ćevapčići może się trochę różnić. Aby przygotować klasyczne mięsne pałeczki, potrzebna będzie jagnięcina i cielęcina. Przygotowanie mięsa wygląda podobnie jak do mielonych, z tą różnicą, że mięso mielimy dwa razy i nie dodajemy jajka. Nie zapomnijmy o przyprawach takich jak sól, pieprz, paprykę chili. Przyda się też odrobina mąki, cebula i czosnek. Przygotowane mięsne ruloniki wielkości cygara smażymy na patelni grillowej. Mięsny przysmak możemy podawać między innymi z pitą, sosem czosnkowym, pastą ajwar lub grillowanymi warzywami.

72 reakcje
28
22
22
Podziel się
Komentarze (22)
06-03-2021
Ramzes
Witam, čevapčići robi się z wołowiny i to z krowy lub jałówi nie z byka... sporadycznie z dodatkom jagnięciny. To jest muzułmańskie danie dlatego nigdy nie dodaje się...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (22)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(22)
Ramzes
3 lata temu
Witam, čevapčići robi się z wołowiny i to z krowy lub jałówi nie z byka... sporadycznie z dodatkom jagnięciny. To jest muzułmańskie danie dlatego nigdy nie dodaje się wieprzowiny! Mięso (karczek, łopatka, trochę tłuszczyku) pokroić i posolić solą morską 2% i zostawić przez noc w lodówce. Dodać pieprz 1%, olej z czosnku i zmielić 2 razy. Wyrabiać bardzo długo (jak ciasto drożdżowe) z dodatkiem gazowanej wody mineralnej Jamnica - do momentu kiedy pojawią się krople potu na czole... Formujemy wałeczki jak na załączonym zdjęći i smażymy na rozgrzanym grilu. Podajemy ze świeżą cebulką pokrojoną w kostkę, ajvarem i serkiem kajmak (z posolonego kożucha z przegotowanego mleka)... Dobar tek, smacznego Pozdrovienia z Zagrzebia
Marek
3 lata temu
świetny, prosty przepis.., trochę mięsa, przypraw, wymieszaj, upiecz i gotowe...
janosik
3 lata temu
zadna rewalacja
mój nick
3 lata temu
Żadne "Ćevapčići" nie przebije mielonych wykonanych przez moją żonę!
max
3 lata temu
No właśnie, takie mamy Media w Polsce. Sam tytuł jest przeciwko nam. W żadnym państwie nie są reklamowane wyroby w taki sposób że chwalimy ,,cudze,, mówiąc że jest gorsze od naszego. Kiedyś Tusk chwalił truskawki Chorwackie, że są lepsze od naszych. Wciąż chwalimy różne kuchnie tylko nie naszą Polską, która w tym obszarze klimatycznym jest dla nas dobra, mamy różnorodność potraw i napojów, ale chwalimy innych. Chore!
Najnowsze komentarze (22)
Gazoon77
3 lata temu
W domu nigdy tak dobre nie wyjdą jak na Bałkanach... Sam jadłem to danie w Dalmacji...
Hendrix
3 lata temu
Próbowałem to kiepścizna w stosunku do Polskich dobrych mielonych.
Turysta
3 lata temu
Spędziłem 3 lata w Jugosławii ,bardzo dobre z baraniny najlepsze na wiejskim rynku polecam
Juhas
3 lata temu
u nas na ten przysmak wołają "Pies zmielony razem z budą"
Eland
3 lata temu
Mięso nie "mielimy", a "mielemy". Bezokolicznik to nie "mielić" a MLEĆ. Nauczcie się w końcu.
Rozan
3 lata temu
Przepis na oko. Żenada
Baabeczka
3 lata temu
Posmakują? Ło matko polko kto to pisze
ppp
3 lata temu
autora tego tekstu chyba po...ło, jadełem to, żadna rewelacja, zdecydowanie wolę mielonego, a jak ci autorku nie psuje to nie jedz ale nie pisz takich bzdur, ze jak posmakuje to nie zjem mielonego
Edek
3 lata temu
A gdzie mam kupić jagnięcinę i cielęcinę podajcie
Jasio
3 lata temu
Może jednak mielemy mięso a nie mielimy
ktoś
3 lata temu
Danie to w Rumunii nazywa się MICI.
mój nick
3 lata temu
Żadne "Ćevapčići" nie przebije mielonych wykonanych przez moją żonę!
Janusz
3 lata temu
Bardzo często se robię takie cewacipci. Nawet mi smakuje.
piotrek
3 lata temu
cipocini uwielbiam :)