bDRSuggQ
bDRSuggU
bDRSuggY
programy
kategorie
bDRSuggR

Mięso niebezpieczne dla zdrowia. Naukowcy publikują wyniki dziesięcioletnich badań

Badania Uniwersytetu Oksfordzkiego wykazały, że osoby, które trzy razy w tygodniu spożywają mięso częściej chorują, niż np. wegetarianie. Według badania, przeprowadzanego przez 10 lat na grupie 475 tysięcy Brytyjczyków, amatorzy mięsa zjadający w tygodniu co najmniej 70 gramów, mają o 15 proc. wyższe ryzyko choroby serca. Dodatkowo, zwiększa się u nich szansa na cukrzycę oraz zapalenie płuc: o 30 procent. Jeszcze gorzej sytuacja przedstawia się u osób, które regularnie zjadają duże ilości drobiu. Ryzyko wystąpienia u nich cukrzycy jest wyższe o 45 procent, niż u osoby, która ogranicza jedzenie drobiu. Naukowcy sugerują, że za tą sytuację jest odpowiedzialne przetworzone mięso, które zawiera bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Naukowcy sugerują więc, żeby przetworzone mięso całkowicie wyrzucić z naszej diety, a samo mięso ograniczyć do jednej-dwóch porcji na tydzień.

03-03-2021
1012 reakcji
218
552
242
Podziel się
Komentarze (242)
03-03-2021
abc
Wszystkie te ich badania o kant stołu potłuc z jednej przyczyny. Mięso i warzywa dzisiaj to jedna wielka ściema, chemia- i ta chemia zmienia wyniki, bo pokazują nie wpływ...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (242)

Programy Wirtualnej Polski

bDRSughd
KOMENTARZE
(242)
abc
miesiąc temu
Wszystkie te ich badania o kant stołu potłuc z jednej przyczyny. Mięso i warzywa dzisiaj to jedna wielka ściema, chemia- i ta chemia zmienia wyniki, bo pokazują nie wpływ mięsa a wpływ chemii. I wege też nie będzie zdrowszy bo warzywa są dziś bardziej szprycowane chemią niż mięso.
Aqq
miesiąc temu
Najgorsze mięso jest z marketów nafaszerowane chemicznymi środkami konserwującymi w ilościach 3-4 krotnie przekraczających normę. Za to się Sanepid nie weźmie ale ścigać restauratorów i nakładać na nich wysokie grzywny to robią.
wawa
miesiąc temu
Ja już nie muszę kosić swojego ogrodu.Po prostu żrę trawę.
bDRSughv
Itriso
miesiąc temu
Piszecie o przetworzonym mięsie, a pokazujecie zdjęcie z surowym mięsem, które nie jest przetworzone. I jak tu traktować was na serio.
Alojz
miesiąc temu
Najlepsze jest sztuczne mięso od gatesa.
Najnowsze komentarze (242)
emil
miesiąc temu
Rozwój cywilizacji ludzkiej jest związany z mięsem. Nie wiem jak teraz, ale w prehistorii to mięso stymulowało rozwój mózgu.
Witold
miesiąc temu
Bla, bla, bla... Gdyby nie białko z mięsa, to człowiek dalej by skakał jak małpa po drzewach, a nie planował wyprawę na Marsa
MonikaJ
miesiąc temu
Wiadomo że najzdrowsza - dla ludzi, zwierząt i planety - jest dobrze zbilansowana dieta roślinna.
Jan
miesiąc temu
Moj ojciec 89 całe życie jadł prawie tylko mieso.
Punkt widzeni...
miesiąc temu
Ciekawe gdzie ci Brytyjczycy się stołowali, czyżby fast foody czy inne budki z przetworzonym jedzeniem. Bo naturalne wiejskie napewno nie szkodzi
***** ***
miesiąc temu
Ci sami naukowcy za jakiś czas powiedzą że jednak jest zdrowe potem że znowu nie itd. oni sami nie wiedzą co jest co
~rico
miesiąc temu
Po pierwsze są trzy rodzaje mięsa. Mięso wysoko przetworzone nie zasługujące na miano mięsa zawiera takie specjały jak zmielone pazury, skury, odpadki tłuszczu, konserwanty, antyutleniacze itp. Potocznie nazywany MOM, dodawane jest do kiełbas, konserw i innych przetworów mięsnych, dłuże spożywanie spowoduje uszczerbek na zdrowiu. Drugi rodzaj mięsa to mięso smażone, lepiej spożywać okazyjnie bo olej i panierka są bombą cholesterolową. Mięso duszone, gotowane, najlepiej białe zalecane jest w rozsądnych ilościach nawet ludziom na diecie.
Hubert784
miesiąc temu
W Polsce widzę, że wszyscy lubią żartować. Wielkie G... w koło, a oni dalej zadowoleni.
bDRSughn
Kotonia
miesiąc temu
Jem mięso, jestem okazem zdrowia. Unikam tylko drobiu ze sklepu.
Anueis
miesiąc temu
Wegetariańskie dania obserwowane w telewizji lub kupowane w knajpach jest ohydne, tłuste i przesycone mąką. Udawanie że się coś je. Można w takim razie przegryźć to byle jak i popić wodą. Po jaka cho.. unikać mięsa, kiedy utytłane w różnych panierkach kotleciki smaży się w tłuszczu, podobnie smażone warzywa udające normalny posiłek. Można bez tych pierdół zjeść kawałek mięsa gotowanego, duszonego lub pieczonego bez tłuszczu (wystarczy to co jest w mięsie) i dużo warzyw gotowanych na parze. Jest to zdrowsze niż pseudo dieta. Wyniki analiz - super, jak u młodszej osoby.
murarzonline
miesiąc temu
jeść mniej niż 70g ale można zjeść dwie porcje, to ile ma jedna porcja? 30g? to tyle co pół jajka.
firma AAL
miesiąc temu
Dziś licho mnie pokusiło kupić 2 sałatki z makrelą.Mniam wolę makrelę niż tuńczyka.W domu czytam z ciekawości ile jest makreli? . Szok ...rozdrobiony szprot!. 35% Jak to szprot ? chciałam makrelę.Doczytałam niżej o połowach . Następnie makrela 5 %. !!Rzecznik konsumenta godzi się na takie wprowadzanie w błąd kupujących ? Czy są jakiej przepisy że należy pisać na etykietach składnik w dominującej ilości. Tak naciągać ? tak się poczułam.Równie dobrze powinno w pisać na etykiecie sałatka z pasternakiem ew, z marchwią. A tu najgorszy odpad połowów ..szproty , by nie wyrzucano za burty ? Gdyniankaaaa
Pelagia
miesiąc temu
To co mam jeść?? Nabiału nie, mięsa nie- najpierw mówili że nie jeśc czerwonego, a teraz każdego.... Pozostaje szczaw i mirabelki..
NIE KŁAMCIE.
miesiąc temu
NIE STRASZCIE.
...
Następna strona
bDRSughP
bDRSuggW
bDRSughW
bDRSughX