bCNUxReI
bCNUxReM
bCNUxReQ
programy
kategorie
bCNUxReJ

Milion złotych za złamanie RODO. "Kara dość precedensowa"

Urząd Ochrony Danych Osobowych nałożył we wtorek na firmę pierwszą w Polsce karę za nieprzestrzeganie rozporządzenia o danych osobowych. - Jest to wysoka kara i dość precedensowa - mówił w programie "Money. To się liczy" mec. Maciej Mackiewicz z kancelarii Kochański i Partnerzy. - Według UODO ta firma nie zrealizowała w sposób odpowiedni obowiązku informacyjnego - tłumaczył. Zarzuty nie dotyczyły jednak najważniejszych nadużyć w związku z RODO. A tymi są m.in. handel "lewymi" danymi, przekazywanie danych bez podstawy prawnej czy wykradanie danych. - To są poważne problemy - przyznał Mackiewicz.

27-03-2019
Tranksrypcja:Tutaj zgodnie z nazwą programu kończymy ale dzisiaj kary 100...
rozwiń
Ifirma wymierzona przez uodo za złamanie rodo
Dużo tych tych skrótów wyjaśnijmy o co chodzi
Tak tak
W Google
Wczoraj
Prezes urzędu ochrony danych osobowych ogłosił publicznie
Nałożenie 1:00
W Polsce jednej
Zbyszek w Europie
Kary finansowe
Nieprzestrzeganie wszystkich funkcjonalności
Określonych w rozporządzeniu unijnym toczącym ochrony danych osobowych
Jestem wysoka kara
Dość precedensowa
Natomiast wydaje się że to jest
To jest taka kara za firma jest złego Zrobiła takie sprzedała jakieś dane handlowała nimi
Nie wiem wyciągnęła gdzieś z portfeli Polaków skanował a dowody No coś musiała strasznego zrobić
Dobrze dobrze to już spieszę z odpowiedzią z informacji publicznie dostępnych
Wynika że ta firma nie zrobiła nic
Palety rzeczy których
Stefan aktor
Co powiedział
Mianowicie nie z gali zwała sposób
Odpowiedni
Zdaniem urzędu chronionych osób
Osobowych obowiązki
Informacyjnego
Zapewne pan o takim pamiętaj
Państwo gówniarze
W okolicy 25 maja każdy z nas dostał
1000000 maili z informacją spełniamy obowiązek tak mnie nie spakowała i Za co dostała karę
Tak w skrócie można
W skrócie można tak to powiedzieć to chodzi o pozyskiwanie danych
Publicznie dostępnych rejestrów danych
Przedsiębiorców
Na każdy przedsiębiorca wchodzą do obrotu gospodarczego na siłę czy musi się zgodzić na ujawnienie swoich danych
Jakby to nie było
Zarzutu braku podstawy prawnej
Natomiast urząd dopatrzył się nie do końca poprawnego spełnienia obowiązków informacyjnych
Tak z jednej strony
No jest to bardzo ważne żeby informować ludzi
Osoby które dane są przetwarzane głowacz
Ta informować jest to bardzo ważne
Natomiast ważne chyba jest odpowiedzenie sobie na pytanie czy
To faktycznie jest większy poziom przetwarzania danych osobowych
Gdy pan jednak tak bardzo bardzo chętnie bym wymienił peleton nadużyć które są
Rodo kluczowe czyli handel wymiennymi
Przekazywanie danych bez podstawy prawnej
Wykradanie danych
To są poważne problemy
Zachowanie integralności i poufności sobie taką firmę co to tam tak naprawdę
Skorzystało z ogólnodostępnej bazy do której i tak te wszystkie dane osobowe chcą Jakby ktoś chciał znaleźć to to by znalazł tak
Mam takie poczucie że obowiązująca przez 20 lat ustawa o ochronie danych osobowych w Polsce
Była takim dokumentem który właśnie zajmował się
Trochę takimi problemami czyli formalnościami
Czy tam nie było specjalnie
Przełożenia na jakieś bardzo merytoryczna rzeczy i esencje problematyki
No właśnie tylko dawać jak jest to że nasze dane
Moje panele lektora
Kule w całym świecie
E-mail Facebook Twitter jeszcze kilka innych serwisów Których pewnie za pół
Bo miałem bo kiedy się tam zostawiłem i Znając znając życie jeszcze pewnie jakiś człowiek film
20 marketing bezpośredni które pozostały
Nasze dane bo tak już się umówiliśmy
Sposób nie do końca legalny ile Jak skupić się na
Na tym aspekcie
I pewna symbolika która towarzyszy pierwszej każe rodo było przedstawiane jako Wielka Gra
Ewolucja ewolucja cywilizacyjne w Europie
I mając możliwość skorzystania właśnie z tej Wielkiej jakby
Nadziei to może zjeść złe słowo ale Wielkiego takiego społecznego poczucia że ktoś zrobi coś dobrego z danymi
Urząd zachował się trochę tak jak przez ostatnie 20 lat czyli bardzo formalnie
No ciekawe stożek kiedyś już urząd poprzednie urząd ale ale jakby Urząd Ochrony osobowych tak
Miał do czynienia z podobną sprawę nie do końca tą samą ale podobno
I
Przegrał w sądzie
I tutaj będzie podobnie Pana zdaniem
Niestety jest odwołaniem to tak nieznający jakby bezpośrednich szczegółów
To nie jest mój
Natomiast z informacji publicznej dostępnych
Które udało mi się wczoraj przeanalizować
No wydaje mi się
Okej no to groźba w takim wypadku trochę ośmieszenie się
Ja spytam jeszcze jedną rzecz
No bo to jest tak że mamy prezesa uodo o której się zaraz skończy kadencja
I trochę to wygląda jak grani
Pod publikę to znaczy Znajdź mi jakąś sprawę z którą ja będę mogła godnie odejść
Z urzędu i będzie pokazane
Jedni z pierwszych w Europie i w Polsce Bach 1000000 zł
I w porządku
Tylko Fajnie by było żeby ta sprawa dotyczyła
Naprawdę ważne rzeczy
To też jest ważne oczywiście to trzeba podkreślać
Ale Pana zdaniem ta kwestia taka
Pijarowa miała te znaczenie trochę
Ciężko mi jest to wkłada się za urząd
On się tak delikatnie uśmiecha
Tak myślę że mój taki delikatny uśmiech mówi mówi więcej niż
Moja wypowiedź w której nie nie
Przetopy w takim wypadku sprawę ale tam jeszcze inną rzecz znaczy to co mnie jako człowieka który gdzieś tam parę
Para zostawił różne dane osobowe albo ktoś inny za mnie przekazał
Denerwuje najbardziej to są telemarketerzy
To znaczy że dzwoni do mnie ktoś i mi mówi
Dzień dobry panie Sebastianie wylosowaliśmy pana numer z bazy
Tak wiesz przypadkowo wie że akurat się nazywa Sebastian i wylosował mój numer z bazy
I tak dalej i tak dalej Czy jest jakiś Batman
I czy tutaj wodo mogłoby się po
Napisać i powiedzieć na koniec Bach nie ma
I chyba chyba wszyscy tego oczekiwaliśmy
Chyba przez tego oczekiwaliśmy mojego podstaw prawnych do
Ukazania tych praktyk mocnymi kilka
Prawo telekomunikacyjne jest ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną jest
Jest rodo
Nasza polska ustawa więc
Narzędzia prawne są
Tylko że
No wydaje się że tak
Łatwiej jest
Takiego że niczego punktu widzenia chyba znaleźć
Dość
Formalne
Ogłoszenie
Udowodnić dokumentować
Niż
Zgubić się w pewną problematykę która
Nie jest taka oczywista dowodową Dla mnie to jest oczywiste ktoś do mnie zadzwonił skąd ma mój numer telefonu Rozumiem że on nie może
Wylosować z bazy mojego numeru telefonu
No to chyba to jest oczywiste że to jest łamanie prawa w ale wtedy musimy jakby dowodowo już tak jakby w trakcie postępowania
Udowodnię ci i skupić się na zasadach poufności rozliczalności integralności
O co chodzi
A chodzi o to żeby znaleźć
Zioło co to robi Dlaczego na g
Podstawie prawnej
I to jest
To chyba w aucie
Skomplikowane niż
Ostróda News zero jedynkowe
Ktoś wysłał
Obowiązek informacyjny w Lubinie wysłał
Więc domową lub nie
A tutaj ktoś do mnie zadzwoni i ja nie pobiegnę dowodu i nie poskarżę się
Albo nawet jak się poskarżę to oni i tak będą musieli
Sprawdzać
Skontrolować tak dalej
I tak dalej z tobą
Przypadek 33
No to im się
Nie wiem czy się nie chce ale no działania jakie są
Zostały opublikowane wczoraj
Raz jeszcze jakby fotka
Zając
Przehyba
Kapitalna okazja
Żeby zmienić
Pewien kierunek
Może nie polityki ale pewien kierunek
W zwoju
Obszary bezpieczeństwa
Ceny danych
Osobowych i ich przetwarzania
Osobiste poczucie że chyba nie nie w to
W żadną nową stronę to na mnie
Nie poszło a wręcz
Zakonserwowane takie stanowisko
Urzędu też Furman
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

bCNUxReV
Napisz komentarz
bCNUxRfH
bCNUxReO
bCNUxRfO
bCNUxRfP