Ziemniaki, pyry, kartofle. To popularne w Polsce i na świecie warzywo jest okryte złą sławą. Wiele osób uważa ziemniaki za bezwartościowe i tuczące. Tymczasem ziemniaki są niskokaloryczne (tylko 74 kcal w 100 g) i bogate m.in. w cenne witaminy. To źródło węglowodanów skrobiowych, które w diecie może być zamiennikiem dla makaronu, chleba czy ryżu. Dlaczego warto jeść ziemniaki? Są one źródłem m.in. wartościowej witaminy C, kojarzonej ze wspomaganiem odporności. Zawierają one niezbędną dla organizmu witaminę B6, która odpowiada m.in. za nasze funkcje psychologiczne. W ziemniakach pieczonych lub smażonych znajdziemy także potrzebny potas, który odpowiada za pracę mięśni, w tym prawidłową pracę i rytm serca. Ziemniaki są także drugim największym źródłem choliny (witaminy B4), której niedobór może skutkować podwyższonym poziomem cholesterolu lub groźnym otłuszczeniem narządów. Sprawdź, dlaczego warto jeszcze jeść ziemniaki.