programy
kategorie

NIK chce rewolucji w nadzorze nad żywnością. Złożył wniosek do premiera

NIK zwrócił się do premiera o powołanie wyspecjalizowanej służby ds. bezpieczeństwa żywności. To pokłosie raportu na temat jakości jedzenia w Polsce. - Mówimy de facto o rewolucji w zakresie nadzoru na żywieniem w Polsce. Jednym z wniosków jest powołanie wyspecjalizowanej służby ds. bezpieczeństwa żywności tak, jak jest np. w Stanach Zjednoczonych. To jest wniosek do premiera - powiedział w programie "Money. To się liczy" prezes NIK Krzysztof Kwiatkowski. Jak mówił, 70 proc. żywności to żywność przetworzona, a każdy z takich produktów ma średnio ok. 5 sztucznych dodatków. "Rekordzista" - nawet 20. Prezes NIK zalecał m.in. uważne czytanie etykiet na opakowaniach, ale z ograniczonym zaufaniem, bo wielu przypadkach nie ma na nich pełnego składu oraz samodzielne przygotowywanie posiłków z produktów nieprzetworzonych.

Tranksrypcja:Dlaczego nikt tego nie pada Dlaczego dotąd nikt na to nie w ...
rozwiń
Przeżywasz raport
Pierwszym który
Który tak szeroko po prostu sprawdził to że na przykład może dochodzić do pewnego rodzaju kumulacji tak
Kupuje kiełbasę z jednym i w drugim mam 3:00 i w kolejnym mam jeszcze
Jeszcze kolejny nie wiem w jogurcie załóżmy
Manchesterze
Kolejne nikt inny nie sprawa jak nie pomyślałem
Że to może się po prostu
Złączyć w jedno bo taką mamy dietę
A nie tak też Po pierwsze to nie pierwsza sytuacja w której Najwyższa Izba Kontroli jest pierwsza mieliśmy wiele takich
Kontroli na przykład o suplementach
Po drugie
Jaki sposób decydenci się z tej sytuacji tłumaczy ale przecież jest to zgodne z przepisami Unii
Na czym polega kłopot
Że na naszych
Oczach te przepisy się właśnie zmieniają
Europejski urząd do spraw bezpieczeństwa żywności dokonuje teraz
Przeglądu i coś oka
Normy na poszczególne dodatki zmniejszają się
Czasami kilkakrotnie
Najnowsze badania
Że w związku
Z tym że wszyscy
Typ społeczeństwa z wysoko
Polskie ptaki
Większość żywności
Jemy
Ocenia się że około 70% to żywność
Przetworzona
Statystycznie każdy Polski
Produkt spożywczy ten przetworzony ma około 5 dodatków
Joka w dodatku w ujęciu dodatku
Oczywiście są takie Ale one są zdecydowanej mniejszości
W których nie ma żadnego dodatku A są takie których jest napisz
Przykład a kilkanaście
A tak jak mówiliśmy o naszym rekordziści w badaniu około 20
Tych dodatków
Dzisiaj już wiem
Stancję się kumulują
Że mogą wchodzić w efekt
Synergi dla nas niekorzystnej
Z innymi substancji
Szczególnie muszą uważać
Osoby które są chore na różne choroby
Przewlekłe zażywają leki i nasze raport To wszystko pokazuje
Stąd mówimy
W naszych badaniach od faktur ewolucji
W zakresie nadzoru nad żywieniem w
Od banalnych rzeczy mówi pan od tej kumulacji tej kwas
Askorbinowy wracacie
Uwagę No to jest powszechnie
Oczywiście że dodatek
Który występuje fakty
We wszystkim
Nie ma w Polsce chyba kategorii produktów
Do której
Kwasu askorbinowego
Nowego by nie zabierał
To są od tych zdrowych soków któremy
Kupujemy I dajemy dzieciom Licząc na to żeby dostaną
Dostaną dawkę witamin
Aż po kiełbasy seryjne
Inne rzeczy i nagle się okazuje że ten
Ten kwas askorbinowy to nie jest aż
Zdrowiutki jak nam się
Się wydawało że to jest
Łagodne
Panie doktorze Dlaczego nie jest dawno
Niech pan spojrzy
Co jest w naszym raport
Statystyk
Które pokaz
Że średni Polak przy różnych słów
Większy w dużej części z nich ma przekroczony limit dzienny
Gdzie jest nek
Wśród dzieci
Bo jak ten limit
W stosunku do masy
Działanie
Dzieci także mają swoje upodobania smakowe Nazwijmy rzeczy
Po imieniu to Sącza
Słodycze to są
Napoje gazowane
Nie to są jakieś chipsy
To są produkty wysoko
Przetworzone
Przepraszam za tak
Jaki kolokwializm
Nafaszerowane Tom
Chemią w górach
Wzmacniana
Przykład walory walory smaku
Dlatego co mówimy
Cztery podstawowe
Po pierwsze
Jeżeli ktoś z nas
Zdrowo żywić
Jeść jak najmniej przetworzonych produktów
Czyli oczywiście przygotowywać obiady samodzielnie duże obecność
W naszej diecie
Owoców warzyw
Po drugie
Kupujemy przetworzone port
Czytajmy uważnie opakowania sprawdzając
O 3:00 niestety
Nawet jak
Czytamy uważnie opakowania musimy mieć do nich ograniczone zaufanie
Nasza kontrola
Pokazała że w bardzo wielu przypadkach opakowanie nie oddaje
Wszystkich użytych dodatków które były
Bogdanem produkcja mam takie dane z waszego raportu z badanych W latach 2000
2018
Przez organy inspekcji sanitarnej czyli tej inspekcji
Odpowiedzialny za badanie żywności
Blisko 9000 próbek zdyskwalifikowano 26
6303
Ale kiedy wy zrobiliście podobne badania Nosala dużo mniejsza
5 próbek
Zak festiwal
Chyba na 14
To tylko pokazuje że ta inspekcja gdzieś coś przegapię No bo nie wierzę że wy przypadkowe wzięliście
Próbek
I nagle ta skala rośnie kilkaset
Raz do
DeFacto 0 3 do 4
Panie doktorze
I dlatego nasz raport kończysz
Ty się tym co najważniejsze wnioskami wniosek między innymi powołanie wyspecjalizowanej słów
0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)